Mikroplastika je povezana sa znatno većim rizikom od srčanog i moždanog udara

Znanstvenici ističu da arterijski plakovi, koji sadrže mikroplastiku, četiri puta povećavaju rizik od srčanih bolesti.

Branimir Vorša | 07.03.2024. / 13:00

Mikroplastika
Mikroplastika (Foto: Getty Images)

Talijanski znanstvenici iz bolnice IRCCS MultiMedica otkrili su u novom istraživanju zabrinjavajuću vezu između prisutnosti mikroplastike u arterijskim plakovima i povećanog rizika od srčanih bolesti.

Francesco Prattichizzo i njegov tim analizirali su plakove arterija 257 odraslih osoba koje su bile podvrgnute operaciji između kolovoza 2019. i kolovoza 2020. godine. Kemijska analiza otkrila je plastiku u plakovima 150 sudionika, a mikroskopski pregled potvrdio je prisutnost nazubljenih mikroplastičnih čestica.

Mikroplastika, ilustracija Uznemirujuće otkriće: Mikroplastika pronađena i tamo gdje se nitko nije nadao

Značajno povišen rizik od srčaanih i kardiovaskularnih bolesti

Prateći sudionike do srpnja 2023. godine, talijanski znanstvenici su otkrili da su pacijenti s plakovima koji sadrže mikroplastiku imali više od četiri puta veću vjerojatnost da će doživjeti srčanu bolest, srčani udar ili moždani udar, u usporedbi s onima s plakovima bez plastike. Prattichizzo je naglasio da, iako to uspostavlja korelaciju, uzročnost i dalje ostaje nedokazana, ostavljajući mjesta potencijalnim zbunjujućim čimbenicima kao što su prehrana ili onečišćenje zraka.

Unatoč tome, talijanski tim je uočio povišene razine upalnih molekula u plakovima s mikroplastikom, što ukazuje na moguću vezu između tih čestica u krvotoku i povećane upale, čime se povećava rizik od kardiovaskularnih događaja.

Kuhanje, ilustracija Kad ste posljednji put zamijenili ovaj omiljeni alat u kuhinji? Znanstvenici upozoravaju na skrivene opasnosti

Štručnjke ne čude rezultati studije

Plastika sadrži puno različitih kemikalija za koje znamo da mogu negativno utjecati na zdravlje, pa me ne čudi što počinjemo vidjeti sve više dokaza o učinku mikroplastike po zdravlje, kaže Tracey Woodruff sa Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu, komentirajući navedeno istraživanje, koje je objavljeno u časopisu NEJM.

Prattichizzo je naglasio hitnost razumijevanja utjecaja plastičnih molekula na zdravlje, s obzirom na kontinuirani porast proizvodnje plastike. Studija isto tako baca dodatno svjetlo na potencijalne zdravstvene rizike povezane s mikroplastikom, potičući daljnja istraživanja njezinih učinaka na ljudsko tijelo.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti