Nova studija otkriva zanimljive činjenice o novom koronavirusu. Iako se COVID-19 definira kao respiratorna bolest, učinak njezina uzročnika, virusa SARS-CoV-2, nije ograničen samo na respiratorni sustav.

Novi koronavirus može se pronaći u svim dijelovima tijela, a to su pokazale nedavne obdukcije. Virus SARS-CoV-2 u tim je obdukcijama pronađen između ostalog i u srcu, plućima, slezeni, bubrezima, jetri, debelom crijevu, prsnom košu, mišićima, živcima, reproduktivnom traktu, očima i mozgu.

Ilustracija Znate li što je Kraken? Pogodio je SAD, a mogao bi se brzo proširiti i Europom: "Spojila su se dva različita soja"

Sustavna infekcija koja može trajati mjesecima

Jedna od tih posebnih obdukcija pokazala je prisutnost novog koronavirusa u mozgu preminulog pacijenta 230 dana nakon što su mu prvi put bili otkriveni simptomi bolesti COVID-19.

Naši podaci pokazuju da kod nekih pacijenata SARS-CoV-2 može uzrokovati sustavnu infekciju i ustrajati u tijelu mjesecima, pišu autori studije, predvođeni timom znanstvenika s američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH). Rezultati njihove studije objavljeni su u znanstvenom časopisu Nature.

I prethodne obdukcije zaraženih COVID-om pokazale su preliminarne znakove širenja na više organa, s genetskim ostacima virusa koji su se pojavljivali u bezbroj tkiva, organa i tekućina. Nova studija sada replicira i potvrđuje te rezultate detaljnije nego ikad prije, tvrde njezini autori.

Pronađen na 85 lokacija u tijelu

U studiju su uključene 44 posebne obdukcije (od travnja 2020. do ožujka 2021. godine), u kojima su znanstvenici pažljivo otkrili i kvantificirali razinu glasničke RNK iz SARS-CoV-2 na 85 lokacija i tekućina u tijelu. Te genetske informacije ukazivale su na to gdje se virus mogao razmnožavati dok je osoba bila živa.

Znanstvenici su također otkrili da su starije, necijepljene osobe koje su umrle od COVID-19 pokazivale obilne znakove replikacije SARS-CoV-2 na ukupno 79 lokacija i tjelesnih tekućina. Štoviše, neke od tih promjena bile su očite unutar dva tjedna nakon što su se prvi simptomi počeli pojavljivati.

Brzi antigenski test na COVID-19, ilustracija Koliko je zapravo ljudi umrlo od COVID-19? Ni znanstvenici se ne mogu dogovoriti

Misteriozan izostanak štete na drugim organima

Zanimljivo je da dok su pluća pokazivala najviše upala i ozljeda, mozak i drugi organi često nisu pokazivali značajne promjene tkiva unatoč znatnom virusnom opterećenju, ističu autori studije, no dodaju da nije poznato zašto je to tako.

U kasnijim fazama oporavka od COVID-a znanstvenici su pronašli dokaze da su pluća bila manje zaražena nego što su bila u početku, dok druge lokacije nisu pokazale ni približno takvo poboljšanje.

Veza s dugim COVID-om?

Kako se virus širi tako daleko i široko po tijelu, još je jedan misterij koji treba riješiti. Obdukcije u najnovijoj studiji nisu često pokazivale vidljive ostatke virusa u krvnoj plazmi, što sugerira da se on mogao širiti drugim putem po tijelu. Razumijevanje načina na koji se SARS-CoV-2 širi i opstaje u ljudskom tijelu moglo bi otkriti mnogo o tome zašto neki pacijenti pate od takozvanog dugog COVID-a.

Nadamo se da ćemo ponoviti podatke o postojanosti virusa i proučiti odnos s dugim COVID-om. U manje od godinu dana imamo oko 85 slučajeva i radimo na proširenju tih napora, kaže Stephen Hewitt iz američkog Nacionalnog instituta za rak i jedan od autora studije.

Lijek za COVID-19 temeljen na antitijelima, ilustracija Znanstvenici upozoravaju: Nova podvarijanta koronavirusa otporna je na postojeće metode liječenja antitijelima

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju