Misterij koji treba riješiti: Novi koronavirus širi se po čitavom tijelu, pronašli su ga doslovno posvuda

Zanimljivo je da, dok su pluća pokazivala najviše upala i ozljeda, mozak i drugi organi često nisu pokazivali značajne promjene tkiva unatoč znatnom virusnom opterećenju, otkriva najnovija studija.

Branimir Vorša | 09.01.2023. / 16:05

Koronavirus, ilustracija
Koronavirus, ilustracija (Foto: Getty Images)

Nova studija otkriva zanimljive činjenice o novom koronavirusu. Iako se COVID-19 definira kao respiratorna bolest, učinak njezina uzročnika, virusa SARS-CoV-2, nije ograničen samo na respiratorni sustav.

Novi koronavirus može se pronaći u svim dijelovima tijela, a to su pokazale nedavne obdukcije. Virus SARS-CoV-2 u tim je obdukcijama pronađen između ostalog i u srcu, plućima, slezeni, bubrezima, jetri, debelom crijevu, prsnom košu, mišićima, živcima, reproduktivnom traktu, očima i mozgu.

Ilustracija Znate li što je Kraken? Pogodio je SAD, a mogao bi se brzo proširiti i Europom: "Spojila su se dva različita soja"

Sustavna infekcija koja može trajati mjesecima

Jedna od tih posebnih obdukcija pokazala je prisutnost novog koronavirusa u mozgu preminulog pacijenta 230 dana nakon što su mu prvi put bili otkriveni simptomi bolesti COVID-19.

Naši podaci pokazuju da kod nekih pacijenata SARS-CoV-2 može uzrokovati sustavnu infekciju i ustrajati u tijelu mjesecima, pišu autori studije, predvođeni timom znanstvenika s američkog Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH). Rezultati njihove studije objavljeni su u znanstvenom časopisu Nature.

I prethodne obdukcije zaraženih COVID-om pokazale su preliminarne znakove širenja na više organa, s genetskim ostacima virusa koji su se pojavljivali u bezbroj tkiva, organa i tekućina. Nova studija sada replicira i potvrđuje te rezultate detaljnije nego ikad prije, tvrde njezini autori.

Pronađen na 85 lokacija u tijelu

U studiju su uključene 44 posebne obdukcije (od travnja 2020. do ožujka 2021. godine), u kojima su znanstvenici pažljivo otkrili i kvantificirali razinu glasničke RNK iz SARS-CoV-2 na 85 lokacija i tekućina u tijelu. Te genetske informacije ukazivale su na to gdje se virus mogao razmnožavati dok je osoba bila živa.

Znanstvenici su također otkrili da su starije, necijepljene osobe koje su umrle od COVID-19 pokazivale obilne znakove replikacije SARS-CoV-2 na ukupno 79 lokacija i tjelesnih tekućina. Štoviše, neke od tih promjena bile su očite unutar dva tjedna nakon što su se prvi simptomi počeli pojavljivati.

Slika nije dostupna Koliko je zapravo ljudi umrlo od COVID-19? Ni znanstvenici se ne mogu dogovoriti

Misteriozan izostanak štete na drugim organima

Zanimljivo je da dok su pluća pokazivala najviše upala i ozljeda, mozak i drugi organi često nisu pokazivali značajne promjene tkiva unatoč znatnom virusnom opterećenju, ističu autori studije, no dodaju da nije poznato zašto je to tako.

U kasnijim fazama oporavka od COVID-a znanstvenici su pronašli dokaze da su pluća bila manje zaražena nego što su bila u početku, dok druge lokacije nisu pokazale ni približno takvo poboljšanje.

Veza s dugim COVID-om?

Kako se virus širi tako daleko i široko po tijelu, još je jedan misterij koji treba riješiti. Obdukcije u najnovijoj studiji nisu često pokazivale vidljive ostatke virusa u krvnoj plazmi, što sugerira da se on mogao širiti drugim putem po tijelu. Razumijevanje načina na koji se SARS-CoV-2 širi i opstaje u ljudskom tijelu moglo bi otkriti mnogo o tome zašto neki pacijenti pate od takozvanog dugog COVID-a.

Nadamo se da ćemo ponoviti podatke o postojanosti virusa i proučiti odnos s dugim COVID-om. U manje od godinu dana imamo oko 85 slučajeva i radimo na proširenju tih napora, kaže Stephen Hewitt iz američkog Nacionalnog instituta za rak i jedan od autora studije.

Slika nije dostupna Znanstvenici upozoravaju: Nova podvarijanta koronavirusa otporna je na postojeće metode liječenja antitijelima

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti