Mogu li ugroziti Samsung i Apple? Ovo je treća najveća mobilna kompanija na svijetu

Prošle godine treće mjesto na globalnom tržištu pametnih telefona zauzeo je Huawei koji bi ove godine mogao zauzeti više od deset posto tržišta

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.01.2016. / 09:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Govoreći o stanju na mobilnom tržištu u svibnju 2013. godine i kompanijama koje bi mogle zaprijetiti Appleu i Samsungu, na CNN-u objavili su kako bi buduća 'prijetnja' na ovom tržištu mogao biti, kako su to tada napisali novinari ove kompanije, 'mobilni gigant za kojeg nikada niste čuli'. Pri tome su mislili na kineski Huawei (kojeg su na CNN-u podcijenili je riječ o vrlo poznatom brandu), a na stranici The Conversation kažu kako na njihovom primjeru danas možemo promatrati uspješnu promjenu tradicionalne strategije kineskih kompanija koja se ranije sastojala od razvoja i prodaje jeftinih proizvoda. Huawei se tako okrenulo novoj i provjerenoj taktici koje prakticiraju velike kompanije – marketingu (npr. sponzoriranje nekih od najvećih nogometnih klubova poput Arsenala, PSG-a i Milana), gradnji vlastitog branda i korisničkoj podršci (korisnik im je uvijek na prvom mjestu), a posebno su se orijentirali na 'potrebe lokalnih tržišta'.

Da je riječ o uspješnoj taktici pokazuju i brojke za prošlu godinu u kojoj je Huawei ostvario veliki rast (rast prodaje telefona od 44 posto i zarade od čak 70 posto) te je zauzeo treće mjesto na globalnom tržištu pametnih telefona, odmah iza nedodirljivih Samsunga i Applea, pri čemu je njihov udio porastao sa 6,8 posto iz 2014. na 9 posto prošle godine, a ako se ovakav rast nastavi, taj bi udio ove godine trebao premašiti deset posto. Inače, ovo je prva kineska kompanija koja je isporučila više od sto milijuna (108 milijuna) pametnih telefona u godini, ponajviše zahvaljujući odličnoj prodaji na kineskom i zapadnoeuropskom tržištu. Naravno, pored svega, ono što korisnike ipak najviše zanima jest hardver, odnosno kvalitetni uređaji poput modela P8, a zanimljivo je kako je prošle godine Google odabrao upravo Huawei kao hardverskog partnera za razvoj jednog od svojih smartphonea iz Nexus serije. Koliko su dobar posao napraviti najbolje govori podatak da su na popularnom tehnološkom portalu The Verge Nexus 6P proglasili najboljim Androidom na svijetu, dok je Huawei kasnije predstavio i vlastitu verziju ovog modela Mate 8.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti