Moodbeam je narukvica s kojom svom šefu možete poručiti kako se osjećate i jeste li nesretni na poslu

Testiranja narukvice pokazala su da mnogi zaposlenici žele da podaci koje šalju ne budu anonimni, već da ih se može identificirati kako bi tako upozorili na svoje probleme.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.01.2021. / 10:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nosiva tehnologija poput pametnih satova, fitness-narukvica i drugih uređaja kao što je npr. prsten Oura postaje sve važniji čimbenik u praćenju zdravstvenog stanja ljudi. Današnji uređaji ne samo da prate otkucaje srce i na temelju njih mogu upozoriti korisnike na neke anomalije i potencijalne probleme, već prate i parametre poput zasićenosti krvi kisikom, kvalitetu spavanja itd.

Pametni satovi (Foto: Google) Još dva istraživanja potvrdila: Pametni satovi mogu pomoći u ranom otkrivanje zaraze koronavirusom

Narukvica Moodbeam, koja je predstavljena prije nekoliko godina, no postaje sve popularnija tijekom pandemije, ne može pratiti niti jedan od spomenutih parametara, no može pomoći osobama koje ju nose da svoje bližnje upozore na potencijalne probleme s mentalnim zdravljem i depresijom. Na njoj nema ekrana, već samo dvije tipke - žuta i plava. Povezana je s mobilnim telefonom i web-aplikacijom na kojima se može očitati emotivno stanje njihovih nositelja. Kada se stisne žuta tipka, to je znak da je osoba sretna, a kada se stisne plava, to je znak da je tužna.

Na ideju za taj gadget prije nekoliko godina došla je Christina Colmer McHugh nakon što je njezina kćer imala problema u školi te je htjela pronaći dodatni način na koji joj, osim razgovorom, može poručiti kako se u određenom trenutku osjeća.

Danas je ta narukvica namijenjena kompanijama koje žele pratiti dobrobit i mentalno stanje svojih zaposlenika. Takvo je praćenje puno lakše kada se zaposlenici nalaze u uredima pa nadređeni i šefovi mogu s njima razgovarati i sami vidjeti kada nešto nije u redu, no kako danas mnogi rade od kuće, teško je prateći mailove, poruke i povremeni videopoziv steći dojam kako se netko osjeća.

Slika nije dostupna Garmin predstavio nove satove za one koji vode računa o stilu i svom zdravlju

Istraživanja koja su provedena od početkom pandemije pokazala su kako se mentalno stanje mnogih pogoršalo tijekom pandemije i zaključavanja. Njima bi dobro došao nekakav oblik pomoći - bilo profesionalne, bilo samo razgovora s kolegama, prijateljima ili nadređenima koji će imati sluha za situaciju u kojoj su se našli. Za dio osoba s takvim problemima jedan od načina na koji bi mogli poslati poziv upomoć upravo je pritiskom plave tipke na Moodbeamu.

U kompanijama s više zaposlenika nadređeni imaju pristup podacima s narukvica svih zaposlenika, a iako je pitanje tko bi htio svom šefu poslati obavijest o svom mentalnom stanju, McHugh je novinarima BBC-ja rekla kako su prvi testovi pokazali da mnogi zaposlenici ne žele takve obavijesti slati anonimno, već žele biti identificirani i upozoriti šefove na svoje probleme.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti