Može li Twitter preživjeti dolazak Threadsa?

Threads je zaintrigirao milijune i privukao ih da isprobaju novu mrežu. No znači li to da će korisnici Twitter zamijeniti Threadsom?

Martina Čizmić | 18.07.2023. / 10:59

Threads
Threads (Foto: Afp)

Otkako je Elon Musk preuzeo Twitter za 44 milijarde dolara, korisnici te društvene platforme pomno prate njegove poteze. U godinu dana promijenio je cijeli menadžment, otpustio velik broj zaposlenika, promijenio politiku upravljanja sadržajem, ali i uveo neke novosti poput autentifikacije profila i dijeljenja zarade s kreatorima sadržaja. 

I dok neki korisnici odobravaju njegove poteze, uz komentar da je Twitter sad bolji, brži i pregledniji, drugi su ga odlučili napustiti i potražiti drugo mjesto na internetu na kojem mogu iznositi svoja razmišljanja. 

Društvene mreže, ilustracija U samo pet dana srušila je sve rekorde i privukla 100 milijuna korisnika, ali ovu aplikaciju nećete legalno moći koristiti u Hrvatskoj

Dolazak nove društvene mreže Threads, koju je lansirala Meta, moglo bi stvoriti velik problem Twitteru i zakomplicirati stanje na tržištu. Threads je naizgled ista društvena mreža kao i Twitter, ali ima prednost zbog većeg broja Metinih korisnika kojima je maksimalno olakšano korištenje Threadsa (2.9 milijardi korisnika naspram 330 milijuna). To se osjetilo već prvog dana - kad se Threads pojavio na tržištu, u samo 24 sata aplikacija je preuzeta više od 30 milijuna puta, a do danas je Threads privukao više od 114 milijuna korisnika. Time je postao opasnim konkurentom svojem pandanu.

Osim što je već sad jedna od najpopularnijih aplikacija, Threads posjeduje još poneku prednost u odnosu na "plavu ptičicu". Korisnički račun moguće je povezati s Instagramom te je dozvoljeno neograničeno pisanje (broj znakova i objava nije limitiran). Upravo bi sloboda mogla biti presudan faktor i selling point za Threads, kojem se predviđa više od 230 milijuna korisnika u 2024. godini.

Threads Zuckerberg se ekstatično hvali s već 95 milijun zabilježenih objava na Threadsu, no Twitter im uputio vrlo oštru poruku

Dakako, Twitter pomno prati što se događa i neće tako lako prepustiti primat svojem najljućem protivniku. Bilo bi neprimjereno reći kako Threads preuzima scenu jer su njihovi korisnici različiti u mnogočemu. Primjerice, Twitter se orijentira na velik broj visokoobrazovanih muškaraca mlađe dobi, dok je Instagram (još je teško zaključiti pravu publiku Threadsa) usmjeren na žene u rasponu od 18 do 49 godina i publiku koja nema završeno srednjoškolsko obrazovanje. Instagram je zaživio zbog svoje jednostavnosti, ali nameće se pitanje o tome može li Threads napraviti istu stvar s malo drugačijom vrstom sadržaja. Teško je predvidjeti razvoj situacije, ali jedna je stvar sigurna – povezivanje Threads platforme s Instagramom olakšat će integraciju u svakodnevni život mnogih korisnika, a dodavanje novih funkcionalnosti i praćenje potreba korisnika diferencirat će ih od konkurencije.

Threads još uvijek nije dostupan na europskom tržištu i ne zna se kad će točno postati, tako da postoji retorika o nedovoljnoj pokrivenosti koja bi mogla prouzročiti manjak interesa korisnika. 

S druge strane, Meta već godinama vodi borbu s održivošću te konstantnom fluktuacijom cijene dionica. Obećanje o revoluciji komuniciranja morat će zaživjeti kako bi Threads ostao relevantan nakon početnog uzbuđenja. To bi moglo potrajati jer uspjeh i implementacija nove platforme još nisu jasni. Ulagači će možda pričekati da vide koliko dobro Meta može unovčiti proizvod i može li to dovesti do održivog rasta prihoda.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti