Musk objavio spektakularan video: Vrh rakete SpaceX-a uhvatili su brodskom mrežom

Mreža se nalazi iznad broda, a vrh rakete s padobranom upao je točno u mrežu i time SpaceX uštedio 6 milijuna dolara, koliko njegova proizvodnja košta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.08.2019. / 14:36

Raketa (Foto: Twitter)

Videozapis koji je Elon Musk objavio na Twitteru pokazuje kako izgleda kad spasite 6 milijuna dolara! Nakon što je SpaceX prije dva dana lansirao raketu Falcon 9 s AMOS-17 komunikacijskim satelitom s Floride, trebalo je malo više od pola sata da satelit sretno stigne u svemir, a vrh rakete koji je štitio satelit krene na put nazad prema zemlji.

Elon Musk (Foto: AFP) Musk uvjeren: Poslat ćemo raketu na Mjesec već za 2 godine jer je to jedini način da NASA-i dokažemo da možemo

Na putu prema dolje na vrhu rakete otvorio se padobran, a raketa je na kraju završila u – brodskoj mreži. Spasio ju je specijalni broj nazvan Ms. Tree koji koristi SpaceX u takvim misijama te je ovo njegov drugi uspješni ulov. Vrh rakete koji je spašen koristit će se u novim misijama, tako da SpaceX neće morati raditi novi dio, čija proizvodnja stoji 6 milijuna dolara.

Kao što je poznato, rakete SpaceX-a napravljene su tako da se njihovi potisnici mogu vratiti na zemlju nakon lansiranja i ponovno upotrijebiti u novim misijama, a kompanija razvija i raketu koja će se cijela moći višekratno koristiti te će se svi njezini dijelovi moći vratiti na zemlju i koristiti u različitim misijama. Ta raketa na kojoj se radi nazvana je Starship i trebala bi, barem prema Elonu Musku, ući u povijest kao raketa koja će ljude odvesti na Mars.

Misija na Mars Grandiozna vizija Elona Muska: Za 5 godina ljudi će osvojiti Crveni planet!

Kako su ovog tjedna objavili iz kompanije Rocket Lab, postoje i drugi načini hvatanja raketa nakon svemirskih misija – dok SpaceX koristi brodsku mrežu, Rocket Lab svoje, rakete koje će na putu do zemlje također usporavati s padobranima, namjerava hvatati helikopterima.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti