Musk superlativima najavio Teslinu jurilicu: Na Roadsteru su surađivali sa SpaceX-om, a njegovo ubrzanje bit će nevjerojatno

Do kraja godine trebao bi biti dovršen dizajn Roadstera, a u prodaji bi se trebao naći sljedeće godine, osim ako ne dođe do novih odgoda i probijanja rokova.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.02.2024. / 09:55

Tesla Roadster (Foto: Afp)

Većina razgovora oko Teslinih novih vozila proteklih godina vodila se oko kontroverznog Cybertrucka i jeftinijeg vozila koje je spominjao Musk, no čini se kako ga ne trebamo očekivati tako skoro. S obzirom na to da je fokus bio na tim automobilima, potpuno je u drugi plan pala nova generacija Roadstera koju je Musk predstavio još prošlog desetljeća, a koja je već više puta odgođena.

Slika nije dostupna Imate 50 "somova" dolara viška? Odsad možete naručiti novi Teslin Roadster, a kad biste ga mogli dobiti samo zvijezde znaju

Elon Musk je ovaj tjedan objavio nove informacije o ovom automobilu za kojeg je, u svom stilu, imao samo superlative. Izvršni direktor Tesle kaže kako se nada da će do kraja ove godine završiti dizajn konačne verzije vozila te da početak isporuka planiraju za sljedeću godinu. Naglasio je kako su radikalno povećali dizajnerske ciljeve za taj automobil te je zagonetno dodao kako više nikada neće biti automobila po pout Roadstera - ako ga se uopće može nazvati automobilom.

Što se tiče predstavljanja nove Tesline jurilice, Musk kaže kako bi to mogao biti najnevjerojatniji demo nego proizvoda u povijesti, no nije objasnio na što konkretno misli.

Na novom Roadsteru Tesla je surađivala s još jednom Muskovom kompanijom, SpaceX-om, a ono što možemo očekivati od ove jurilice jest da brzinu od 60 milja na sat, odnosno 96 km/h uhvati za manje od sekunde. Iako su to nevjerojatne brojke, prema šefu tvrtku, to je “najmanje zanimljiv dio” vezan uz Roadster.

Nakon ovakve najave i nabrijavanja svog automobila, jasno je kako će interes za predstavljanje nove verzije ovog automobila biti iznimno velik i možemo samo nagađati što su to Tesla i SpaceX napravili, a da je tako neobično, drugačije i puno zanimljivije u odnosu na klasične automobile i sportske jurilice.

Prema tim novim planovima, službeno predstavljanje Roadstera očekujemo do kraja godine, no prema dosadašnjem iskustvu s Teslom i poštivanju rokova koje su sami zadali, ne bi se trebali iznenaditi ako se ti rokovi ponovno pomaknu. Podsjetimo, Roadster je prvi put prikazan još 2017. godine tijekom predstavljanja Teslina kamiona i Musk je tada najavio da ga na tržištu možemo očekivati 2020.

Savršeno očuvani Tesla Roadster iz 2010. godine Riješen misterij triju pronađenih Teslinih Roadstera iz 2010. godine s nula prijeđenih kilometara, evo gdje su trebali završiti

Prvih godina ovog desetljeća na situaciju na automobilskom tržištu značajno je utjecala korona, rat u Ukrajini i poremećeni opskrbni lanci, no jasno je kako to nije opravdanje za ovako dugo kašnjenje predstavljanja nove verzije tog automobila. Musk je prošle godine najavio kako bi trebali završiti dizajn Roadstera do kraja 2023., a da bi 2024. trebala početi proizvodnja, no kao što je očito, taj se rok ponovno pomakao za jednu godinu.

Izvor: NY Post
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti