Musk želi kupiti Twitter, no moglo bi biti problema: Upravni odbor sprema mu "gorku pilulu"?

Iako iz samog Twittera nema službenih komentara na Muskovu ponudu, navodno Upravni odbor razmatra korištenje metode koja se naziva "gorka pilula", a kojom bi Muska spriječili da preuzme kompaniju.

Martina Čizmić | 15.04.2022. / 08:30

Elon Musk (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Elon Musk iznenadio je svijet, ali i šefove Twittera, svojom ponudom za kupovinu dionice i preuzimanje te tvrtke. Nakon što je prikupio nešto više od 9 posto dionica Twittera i tako postao njegov najveći dioničar te odbio mjesto u Upravnom odboru, Musk je pokazao da ima veće apetite.

Slika nije dostupna Elon Musk želi preuzeti Twitter: Ponudio je otkup svih dionica

No, hoće li njegov plan o preuzimanju Twittera zaista i zaživjeti? Neki su dioničari već jasno rekli kako je ponuđena cijena po dionici, od nešto više od 54 dolara, jednostavno preniska te dodali da neće prodati.

S druge strane, izgleda kako se ideja o Musku kao novom vlasniku Twittera ne sviđa ni ljudima koji su samom vrhu tvrtke. Američki mediji javljaju kako Twitterov Upravni odbor nije zainteresiran za prihvaćanje ponude.

Iako iz samog Twittera nema službenih komentara na Muskovu ponudu, navodno Upravni odbor razmatra korištenje metode koja se naziva "gorka pilula", a kojom bi Muska spriječili da preuzme kompaniju.

"Gorka pilula" je metoda koja se ponekad koristi kod neprijateljskog preuzimanja tvrtke, kako bi se spriječilo preuzimatelja da stekne većinski udio tvrtke. On podrazumijeva stvaranje dodatnih dionica na tržištu kako bi se ukupan udio koji preuzimatelj ima smanji u odnosu na druge dioničare, ili pak omogućavanjem postojećim dioničarima da kupe dodatne dionice po povoljnijoj cijeni, stvarajući tako financijski izazovnije preuzimanje.

Slika nije dostupna “Mislim da je to najbolje”: Musk ipak neće u Twitterov upravni odbor

Hoće li Musk uspjeti "nagovoriti" dioničare da mu prodaju dionice ili će se Twitter ipak uspjeti "othrvati", još je prerano reći. Musk je ranije rekao kako, ako ne uspije preuzeti Twitter, možda proda svoj udio u toj tvrtki.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti