Elon Musk želi preuzeti Twitter: Ponudio je otkup svih dionica

Elon Musk ponudio je premium cijenu za Twitter koja je više od 50 posto veća u odnosu na dan prije nego je uložio u tvrtku, a prema toj cijeni vrijednost kompanije iznosi 43,4 milijarde dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.04.2022. / 13:28

Jedan od najpopularnijih korisnika Twittera i najveći dioničar uskoro bi mogao postati stopostotni vlasnik te kompanije i društvene mreže. Kako pokazuju podaci američke Komisije za vrijednosne papire i burze, Musk je spreman platiti cijenu od 54,20 dolara po dionici kompanije, što je više od 50 posto veća cijena u odnosu na cijenu dionice dan prije nego je počeo investirati u Twitter.

Elon Musk “Umire li Twitter”? Muskov tvit neće se svidjeti zaposlenicima ove kompanije

Također, taj je iznos 38 posto veći u odnosu na cijenu dionice dan prije nego su podaci o investiciji postali javni. U ovom pokušaju preuzimanja kompanije Musk ne želi pregovarati te je jasno da do znanja da je njegova ponuda finalna i, ako se ne prihvati, razmislit će o svojoj poziciji dioničara kompanije.

 

 

Prema cijeni dionice koju je ponudio, vrijednost kompanije iznosi 43,4 milijarde dolara, pri čemu treba podsjetiti da Musk već ima 9,2 posto dionica kompanije.

Uložio sam u Twitter jer vjerujem u njegov potencijal kao platforme za slobodu govora diljem planete i vjerujem da je sloboda govora društveni imperativ za funkcionalnu demokraciju, napisao je Musk u pismu Bretu Tayloru, predsjedniku Twitterova odbora. No dodao je i kako je shvatio da kompanija u sadašnjem obliku nikada neće ispuniti tu svrhu niti svoj društveni imperativ.

Slika nije dostupna Zaposlenici Twittera u strahu da će Elon Musk uništiti kulturu kompanije

Prema njemu, rješenje je samo jedno - Twitter se mora transformirati u privatnu kompaniju. Podsjetimo, Musk je nedavno kritizirao Twitter i čak je spominjao da bi mogao pokrenuti novu društvenu mrežu. U slučaju da dobije negativan odgovor od Twitterova odbora, postoji mogućnost da bi zaista i krenuo u realizaciju takve ideje.

Musk je trenutačno najbogatija osoba na svijetu i prema posljednjim podacima Forbesa težak je nešto više od 270 milijardi dolara tako da si zaista može dopustiti i ovako velike i nevjerojatne akvizicije.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti