Muškarci, oprez s računalom u slobodno vrijeme: Pretjerano korištenje povezano je s povećanim rizikom od erektilne disfunkcije

Iako moderan stil života često uključuje dulja razdoblja korištenja ekrana u slobodno vrijeme, bitno je voditi računa o mogućim posljedicama za seksualno zdravlje. Novo istraživanje naglašava važnost uravnoteženja sjedilačkih aktivnosti s tjelesnim vježbanjem za promicanje opće dobrobiti.

Branimir Vorša | 21.03.2024. / 11:27

Pretjeran rad na računalu,ilustracija
Pretjeran rad na računalu,ilustracija (Foto: Getty Images)

Nedavno istraživanje koje je proveo tim iz Kine sugerira da provođenje prekomjernog vremena u sjedilačkim slobodnim aktivnostima, kao što je korištenje računala, može značajno povećati rizik od erektilne disfunkcije. Njihova studija je došla do zabrinjavajućeg otkrića - svake 72-minute više vremena provedenog uz računalo tijekom slobodnih aktivnosti povećava izglede za pojavu erektilne disfunkcije više od tri puta.

Lansiranje rakete, arhiva Loša vijest za astronaute: Letovi u svemir mogli bi pogoršati erektilnu disfunkciju

Dok su povremene poteškoće s erekcijom uobičajene, dugotrajni problemi mogu omesti nečiji seksualni život. Ti problemi mogu proizaći iz raznih čimbenika, uključujući psihološki stres, krivnju ili temeljna zdravstvena stanja. Odabir načina života, kao što je dugotrajno sjedenje, također može pridonijeti erektilnoj disfunkciji utječući na razine hormona i oštećujući funkciju krvnih žila nužnu za odgovarajući protok krvi kroz penis.

Studija, koja je objavljena u časopisu Andrology, koristila je metodu nazvanu Mendelova randomizacija kako bi istražila odnos između sjedilačkih aktivnosti u slobodno vrijeme i erektilne disfunkcije. Analizirajući genetske podatke više od 220.000 osoba europskog podrijetla, istraživači su tražili korelacije između specifičnih gena povezanih sa sjedilačkim ponašanjem i prevalencijom erektilne disfunkcije.

Zanimljivo je da je trošenje više vremena na korištenje računala u slobodno vrijeme povezano ne samo s većim rizikom od erektilne disfunkcije, već i sa smanjenom razinom hormona ključnog za proizvodnju sperme. Međutim, studija nije pronašla izravnu uzročnu vezu između gledanja televizije ili rekreativne vožnje i erektilne disfunkcije.

Umor od sjedenja Prekomjerno sjedenje povećava rizik od rane smrti, a novo istraživanje otkriva gdje je ta granica

Studija priznaje ograničenja, sugerirajući da bi razlika između različitih sjedilačkih aktivnosti poput korištenja računala i gledanja televizije mogla biti nejasna. Osim toga, dostupni genetski podaci o rekreativnoj vožnji možda nisu bili dovoljni za donošenje pravih zaključaka.

Unatoč tim ograničenjima, rezultati naglašavaju potencijalni negativni učinak produljenog vremena provedenog pred ekranom na seksualno zdravlje. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se razjasnili mehanizmi na kojima se temelji taj odnos i da bi se istražilo mogu li intervencije usmjerene na sjedilački način ponašanja ublažiti rizik od erektilne disfunkcije.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti