Muskova objava označava i službeni kraj za Twitter

Elon Musk nada se kako će društvena mreža koju je platio čak 44 milijarde dolara postati aplikacija za sve, uključujući i komunikaciju i financije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.05.2024. / 10:01

Društvena mreža X
Platforma X (Foto: Afp)

Elon Musk je u travnju 2022. godine najavio preuzimanje Twittera, da bi pola godine nakon toga dovršio akviziciju tešku čak 44 milijarde dolara. Kada je stekao potpuno vlasništvo i kontrolu nad kompanijom, odmah je krenuo s velikim promjenama te je započela tranzicija iz društvene mreže Twitter u platformu za sve X. Zanimljivo je kako je Elon Musk još 1999. godine lansirao kompaniju na domeni X.com, koja se na kraju spojila s PayPalom. Prije sedam godina Musk je ponovno stekao vlasništvo nad tom domenom otkupivši je PayPala, no sve do nedavno nitko nije znao zašto ju je kupio i kakvi su njegovi planovi s X-com. Nakon preuzimanja Twittera, odnosno najave rebrandinga te društvene mreže u X, ta se odluka čini jasnijom.

Kako smo već više puta pisali, Muskovo preuzimanje kompanije pratile su brojne promjene koje su mnogima nisu svidjele, uključujući i otkaze za tisuće zaposlenika. Od tada je društvena mreža izgubila dio korisnika, a njena je tržišna vrijednost značajno pala.

  Jack Dorsey Jack Dorsey pohvalio Muska i njegovu viziju platforme X: Riješio je “ključni grijeh” poslovnog modela kompanije

Platforma X Musk na platformi X objavio video s kojim je najavio novi veliki potez svoje kompanije

Ipak, Musk ima svoje dugoročne planove o platformi X kao aplikaciji za sve - osim klasične društvene mreže, prema njegovoj viziji, X bi trebao postati i komunikacijska aplikacija putem koje ćemo moći razgovarati s drugim osobama, ali i koja bi nam trebala zamijeniti novčanike.

Usprkos promjeni imena, zanimljivo je kako je platforma X i dalje koristila domenu Twitter.com. Kada su se korisnici prijavljivali na ovu mrežu i kada su objavljivali s nje, to su radili na domeni Twitter.com, a ne X.com. Od prošlog kolovoza Muskova tvrtka krenula je u promjenu domene i prebacivanje s Twittera na X. Ta je tranzicija, prema Musku, sada gotova. Svi glavni sustavi sada su na X.com, objavio je na svojoj društvenoj mreži.

Treba naglasiti da se i dalje neke objave mogu prikazati na adresi Twitter.com, no riječ je o malom broju objava te rezultati ovise o nekim uvjetima poput jesu li korisnici prijavljeni na platformu X.

Kako su komentirali na The Independentu, s ovom Muskovom najavom Twitter je, kao internetska stranica, sada je u potpunosti mrtav.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti