Iako se polako krećemo prema društvu u kojem će papirnati novac (djelomično) zamijeniti kartice i mobiteli kao primaran, a jednom možda i jedini način plaćanja, mnogima je danas život bez gotovine nezamisliv. Za podizanje gotovine odavno se, osim ponekih izuzetaka, ne ide u banku, već se novac podiže na bankomatima. U budućnosti umjesto prislanjanja ili ubacivanja kartice u za to namijenjeni otvor na bankomatu, za podizanje gotovine dovoljno će biti samo - pogledati bankomat.

Prijevara na internetu Što napraviti kad vam hakiraju karticu i kako se zaštititi da se to uopće ne dogodi?

Takvi se bankomati već koriste u svijetu, pri čemu je pionir bila Kina u kojoj je još prije šest godina postavljen bankomat s podrškom za prepoznavanje lica kao način verifikacije korisnika, a istu je tehnologiju počela koristiti i jedna španjolska banka 2019. Da bi na bankomatima kartice mogla zamijeniti biometrija vjeruju i u OCBC Banku u Singapuru te je ova banka nedavno postavila prve bankomate za koje korisnicima nisu potrebne bankovne kartice, već je impelementirana tehnologija prepoznavanja lica. Bankomati dolaze sa sigurnosnim opcijama koje sprječavaju prijevare i korištenja fotografija, videa ili maski za potvrdu identiteta. Sve što korisnici trebaju napraviti jest upisati svoj jedinstveni identifikacijski broj te stati ispred kamere koja podržava tehnologiju prepoznavanja lica.

Na početku će banka ipak ponuditi ograničenu uslugu pa će korisnici koji se na bankomat prijave pogledom, bez kartice, moći samo pregledati stanje na računu. Ako tijekom određenog razdoblja ne bude nikakvih problema, OCBC Bank omogućit će nove opcije poput podizanja gotovine s bankomata. Upravo se za te dvije akcije - pregled stanja na računu i podizanje gotovine, najčešće koriste bankomati. Pored toga, singapurska banka s vremenom namjerava dodatno proširiti mogućnosti korištenja bankomata s implementiranom opcijom prepoznavanja lica te bi se putem njih mogle plaćati kreditne kartice, slati novac itd.

Charles Henderson Bez ijednog dodira dolaze do vašeg novca: "Mi smo đavolji odvjetnici. Još nismo naišli na bankomat u koji nismo upali - i to nam sjajno plaćaju"

Kao prednost takvog načina korištenja bankomata bez kartica banka naglašava sigurnost jer se kartice mogu ukrasti, odnosno prevaranti postavljanjem posebnih uređaja na bankomate mogli ukrasti podatke o kartici i PIN i iskoristiti ih za naknadno pražnjenje račun, dok bi biometrijska verifikacija trebala biti sigurnija.

Izvor: ZDnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju