Na Facebooku vam nude ekskluzivan pristup eksperimentalnim AI mogućnostima? Nemojte nasjesti!

Na udaru su bili prvenstveno korisnici u Europi i to u dobi od 25 do 55 godina, a Bitdefender procjenjuje da su oglasi lažnih stranica bili prikazani za otprilike pola milijuna korisnika.

Martina Čizmić | 09.04.2024. / 09:04

Računalna prijevara, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Privlačnost umjetne inteligencije i svih njenih sposobnosti, potaknulo je mnoge da ju iskušaju. No, isto je tako potaknula i prevarante i kibernetičke kriminalce da iskoriste tu zaluđenost umjetnom inteligencijom i okoriste se ljudskom nepažnjom.

Kako piše tvrtka za računalnu sigunost Bitdefender, sve je više slučajeva u kojima prevaranti "otimaju" Facebook stranice i mijenjaju njihov izgled, kako bi imitirale legitimne usluge umjetne inteligencije. Među "oštećenima" su OpenAI-jev alat za izradu videa Sora te alat za izradu slika DALL-E.

Internetska prijevara Oprez! Nova prijevara na društvenim mrežama mogla bi vas skupo stajati

Nakon što preurede lažnu stranicu, kreću s oglasima na Facebooku u kojima obećavaju rani pristup eksperimentalnim istraživanjima i proizvodima umjetne inteligencije. Kad korisnici, koji ne sumnjaju u ispravnost stranice, zaprate tu stranicu, servira im se sadržaj generiran umjetnom inteligencijom kako bi sve izgledalo legitimno. Potom ih se potiče da preuzmu "eksperimentalni softver" kako bi mogli pristupiti novim i eksperimentalnim značajkama AI. No umjesto da dobiju obećani pristup, zapravo preuzimaju zlonamjerni softver i ostaju bez svojih podataka.

Iz Bitdefendera upozoravaju kako je takva vrsta prijevare izuzetno uspješna. Naime, stranica koja je imitirala Midjourney AI, imala je 1,2 milijuna pratitelja prije nego što ju je, nakon Bitdefenderove prijave, Facebook uklonio u ožujku 2024. godine. No, ubrzo nakon što ju je Facebook uklonio, pojavile su se nove lažne stranice s istim principom rada. Predstavljale su se kao stranice Midjourneya, Sora AI, DALL-E 3, Evoto, ChatGPT5 i brojne druge.

Internet CERT upozorava na novu prijevaru: "Ne nasjedajte, ne uplaćujte novac i upozorite druge"

Kako dodaju, na udaru su bili prvenstveno korisnici u Europi i to u dobi od 25 do 55 godina, a Bitdefender procjenjuje da su oglasi lažnih stranica bili prikazani za otprilike pola milijuna korisnika.

Iz Bitdefendera savjetuju korisnicima da se drže dobrih pravila kibernetičke sigurnosti i izbjegavaju  klikati na sumnjive poveznice, skočne prozore niti preuzimati softver iz nesigurnih ili nepoznatih izvora. Aplikacije treba preuzimati samo sa službenih trgovina i web stranica. Treba omogućiti dvofaktorsku autentifikaciju kako bi spriječili zlonamjerne aktere da dobiju pristup  računima na mreži i ukradu podatke i novac.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti