Na FER-u predstavljanje Europskog digitalnog centra inovacija

Ovaj projekt prvenstveno je fokusiran na proizvodnu energiju, digitaliziranu poljoprivredu, energiju i okoliš te javnu i državnu upravu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.06.2023. / 15:09

Predstavnici 4. hrvatska EDIH-a (Foto: FER)

Uz FER kao koordinatora, konzorcij od još šest partnera (Inovacijski centar Nikola Tesla, Hrvatska gospodarska komora, Visoko učilište Algebra, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, Sveučilišni računski centar te InfoDom d.o.o.) u petak 30. lipnja održat će javno predstavljanje projekta Europskog digitalnog inovacijskog centra CROatian Industry and Society BOosting (EDIH CROBOHUB++).

Andrija Miličević Velik uspjeh znanstvenika s FER-a: Probio se u sam vrh svjetskih podatkovnih znanstvenika

Cilj je predstaviti aktivnosti projekta svim relevantnim dionicima, budućim korisnicima i medijima, a događaj će okupiti poslovnu i akademsku zajednicu, stručnjake iz industrija, vrhunske znanstvenike i predstavnike državnih institucija. Također, to će biti prilika za upoznavanje s najnovijim trendovima u tehnologiji poput umjetne inteligencije, kibernetičke sigurnosti, računalstva visokih performansi, robotike, računalnog vida, IoT-a itd.

Ovaj projekt prvenstveno je fokusiran na proizvodnu energiju, digitaliziranu poljoprivredu, energiju i okoliš te javnu i državnu upravu. Korisnici mogu aplicirati za usluge testiranja prije ulaganja, integracije i prilagodbe tehnologija, demonstracijske aktivnosti, prijenos znanja i tehnologija, osposobljavanje i razvoj vještina u različitim digitalnim i poslovnim kompetencijama, potpore za pristup financijskim sredstvima te izgradnju inovacijskih ekosustava i umrežavanje.

Sve usluge su besplatne za korisnike, a njihova svrha je podizanje razine digitalne zrelosti društva te zelene transformacije malih i srednjih poduzeća i javnog sektora kako bi postao agilniji i efikasniji.

Slika nije dostupna FER postaje sve "zeleniji": Novom solarnom elektranom pokrivat će 50 posto svojih potreba

S obzirom na rastući broj događanja, publikacija i istraživačkih projekata te golemi potencijal i primjenu naprednih tehnologija u području inovacija i digitalizacije, vidljiv je značaj EDIH-ova koji imaju za cilj izgraditi tehnološke ekspertize i digitalnu infrastrukturu. Osim popularizacije navedenih područja (AI, CyberSec i HPC), EDIH CROBOHUB++ značajno doprinosi suradnji poslovnog sektora i znanstveno-istraživačke zajednice, jačanju kapaciteta, razvoju industrije i društva te vidljivosti Hrvatske na nacionalnoj, ali i europskoj razini.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti