Na pomolu nova kolektivna tužba protiv Googlea i Applea zbog "pretjerano visokih naknada" u njihovim trgovinama aplikacijama

Na poslovni model trgovina aplikacija najviše se žale programeri, iako se troškovi u konačnici prenose na potrošače.

Hina | 16.02.2022. / 16:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Nizozemska zaklada počela je okupljati potrošače spremne podnijeti kolektivnu tužbu protiv Applea i Googlea, tvrdeći da su ih visoke naknade za kupnju putem njihovih trgovina aplikacija stajale milijardu eura.

Apple je u Nizozemskoj u više navrata bio na meti regulatora zbog poslovnog modela u trgovini aplikacija. U prosincu regulator za zaštitu potrošača naredio je kompaniji da programerima aplikacija za upoznavanje, pored vlastite, omogući i opcije plaćanja koje nude druge tvrtke.

Slika nije dostupna Google kreće s testiranjem opcije koja će oduševiti gamere

Programeri moraju nuditi aplikacije i naplaćivati kupnju putem njih isključivo u Appleovom AppStoreu i Google Playu, za "pretjerano visoku" naknadu od čak 30 posto, što poskupljuje i kupnju.

Potrošači su zbog tako visokih naknada u proteklim godinama preplatili kupljenu robu i usluge za čak milijardu eura, tvrde u Zakladi za potraživanja prema trgovinama aplikacija.

Tehnološke kompanije ne bi mogle naplaćivati tako visoke naknade kada bi u svoje trgovine bile prisiljene 'pripustiti' i konkurentske platforme i sustave plaćanja, naglašavaju.

Pozvali su zato kupce minimalno jedne aplikacije, proizvoda ili usluge u Appleovoj i Googleovoj trgovini koju nisu proizvela ta dva diva da sudjeluju u kolektivnoj tužbi.

Slika nije dostupna Nove otrovne strelice iz Epic Gamesa prema “monopolistima”: “Apple mora biti zaustavljen”

Inicijativu je pokrenuo poduzetnik i novinar Alexander Klöpping, suosnivač Blendlea, digitalne platforme koja korisnicima omogućuje kupnju pojedinačnih medijskih članaka. Platformu je prodao 2020. godine, ali ga je iskustvo u tom poslu potaknulo na pokretanje inicijative.

(Inicijativa) trenutno privlači ogromnu pozornost zato što svi osjećaju neravnotežu moći kada su u pitanju velike tehnološke tvrtke, rekao je Klöpping u utorak.

Dodao je da se na poslovni model trgovina aplikacija najviše žale programeri, iako se troškovi u konačnici prenose na potrošače.

Tužba (Foto: Thinkstock) Googleov pravni tim morat će raditi prekovremeno: Podignuta još jedna tužba protiv internetskog diva

Apple nije odgovorio na upit da komentira najavu kolektivne tužbe. Glasnogovornik Googleove matične kompanije Alphabet nije odmah želio komentirati, ali je rekao da je tvrtka smanjila naknade na Google Playu.

Ako sudac prihvati tužbu, okružni sud u Amsterdamu razmotrit će je u travnju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti