Najveći tehnološki milijarderi ove su godine u minusu od oko 315 milijardi dolara

Usprkos jako velikom ovogodišnjem minusu, većina tehnoloških milijardera danas je bogatija nego što je bila 2019. godine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.10.2022. / 10:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Cijene dionica velikih tehnoloških kompanija tijekom vrhunca pandemije ostvarile su veliki rast, no za njih, kao i za većinu drugih kompanija i industrija, ova je godina prilično sumorna. Dionica Netflixa tijekom 2022. u crvenom je više od 60 posto, a slične rezultate ostvarila je i Meta. Google i Amazon stoje malo bolje, no i ove su tvrtke izgubile oko trećine vrijednosti.

Mark Zuckerberg Poziv na buđenje iz meta noćne more? Zuckerberg je ove godine izgubio više od 70 milijardi dolara

S padom vrijednosti kompanija, smanjuje se bogatstvo i dioničara pa su, prema podacima Forbesa, u odnosu na prošlu godinu, tehnološki milijarderi izgubili oko 315 milijardi dolara. Ipak, ono što je zanimljivo jest da je, usprkos tome, većina njih i dalje bogatija nešto su bili prije početka pandemije koronavirusa.

Prema tim podacima koji obuhvaćaju 65 tehnoloških milijardera (zanimljivo, Forbes u tu kategoriju nije stavio Elona Muska - on je u kategoriji vezanoj uz automobile, kao niti Marka Zuckerberga koji je u kategoriji medija i zabave), njih 56 danas su bogatiji u odnosu na 2019..

Osnivač Amazona i donedavni prvi čovjek kompanije Jeff Bezos tako je u minusu od oko 50 milijardi dolara tijekom ove godine, no usprkos tome, njegova je vrijednost prema Forbesu i dalje veća od 150 milijardi dolara. Prije pandemije ona je iznosila oko 115 milijardi dolara. Bill Gates ove je godine u minusu 28 milijardi dolara, no i dalje ima više novaca nego prije pandemije (više od 100 milijardi dolara), dok je suosnivač Googlea Sergey Brin, usprkos ovogodišnjem minusu, bogatiji za više od 35 milijardi dolara u odnosu na 2019.

Iako nije na Forbesovoj listi tehnoloških milijardera, svakako treba spomenuti Marka Zuckerberga koji je izgubio skoro 80 milijardi dolara te je njegovo bogatstvo od “samo” 57,7 milijardi sada manje u odnosu na pretpandemijsku godinu.

Slika nije dostupna Istraživanje o količini novaca koja je potrebna za idealan život pokazalo je zanimljive rezultate

S jedne strane, 315 milijardi je puno. Ali njima je dobro. To su iznimno bogati ljudi, komentirala je listu Chase Peterson-Withorn iz Forbesa.

Na Voxu naglašavaju kako vrijednost milijardera može varirati čak i tijekom jednog dana te se podaci različitih kompanija mogu razlikovati (npr. brojke Forbesa i Bloomberga oko bogatstva nisu iste). Ipak, usprkos velikim gubicima ove godine, jasno je kako za njihovo financijsko stanje ne trebamo brinuti jer i dalje imaju desetke, a neki i više od 100 milijardi dolara na računu.

Izvor: Vox
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti