Nakon Applea i Microsoft na udaru EU: Prijete im milijarde dolara kazne

Ako preliminarni nalazi budu potvrđeni i Komisija donese odluku prema kojem je Microsoft prekršio zakon, to bi moglo skupo stajati američkog diva.

Martina Čizmić | 25.06.2024. / 14:20

Microsoft Teams (Foto: Microsoft)

Europska unija odlučno je krenula u strogu primjenu Zakona o digitalnim tržištima kojima će se pozabaviti poslovnim praksama velikih tehnoloških tvrtki.

Nakon što je objavljeno kako se Apple nalazi pod istragom zbog poslovanja App Storea, drugi se na listi našao Microsoft.

Europska komisija obavijestila je Microsoft da je prema njihovim preliminarnim nalazima ta američka tvrtka prekršila antimonopolska pravila Europske unije povezivanjem programa za kolaboraciju i videopozive Teams s drugim svojim aplikacijama.

Microsoft Microsoft zbog Teamsa na udaru EU: Jesu li prekršili pravila tržišnog natjecanja?

Komisija je u svojoj istrazi utvrdila kako je Microsoft dominantan na tržištu softvera kao usluge (što se odnosi na softver koji se nalazi na infrastrukturi oblaka po izboru dobavljača) kad su u pitanju aplikacije za produktivnost za profesionalnu upotrebu.

Komisija je zabrinuta da je Microsoft, barem od travnja 2019., povezivao Teams sa svojim osnovnim aplikacijama za produktivnost poput Office 365, ograničavajući na taj način konkurenciju na tržištu proizvoda za komunikaciju i suradnju i braneći svoju tržišnu poziciju u softveru za produktivnost i modelu usmjerenom na pakete od konkurentski dobavljači pojedinačnog softvera.

Konkretno, Komisija je zabrinuta da je Microsoft možda dodijelio Teamsu distribucijsku prednost ne dajući klijentima izbor hoće li ili ne dobiti pristup Teamsu kada se pretplate na njihove SaaS aplikacije za produktivnost. Ova prednost je možda dodatno pogoršana ograničenjima interoperabilnosti između Teamsovih konkurenata i Microsoftovih ponuda. Takvo ponašanje je možda spriječilo Teamsove rivale da se natječu, a zauzvrat uvedu inovacije, na štetu kupaca u Europskom gospodarskom prostoru.

Microsoft Microsoft bi se zbog aplikacije za razmjenu poruka ponovno mogao naći na udaru Europske komisije

Podsjetimo, nakon što je Komisija pokrenula istragu Microsoft je uveo promjene u načinu na koji distribuira Teams odnosno počeo nuditi neke pakete bez Teamsa. No, u Komisiji smatraju da ove promjene nisu dovoljne za rješavanje njezinih zabrinutosti i da su potrebne dodatne promjene u ponašanju Microsofta kako bi se ponovno uspostavilo tržišno natjecanje.

Zabrinuti smo da bi Microsoft mogao vlastitom komunikacijskom proizvodu Teams dati neopravdanu prednost u odnosu na konkurente, povezujući ga sa svojim popularnim paketima produktivnosti za tvrtke. Očuvanje tržišnog natjecanja za daljinsku komunikaciju i alate za suradnju ključno je jer također potiče inovacije na tim tržištima. Ako se potvrdi, ponašanje Microsofta bilo bi nezakonito prema našim pravilima tržišnog natjecanja. Microsoft sada ima priliku odgovoriti na našu zabrinutost, istaknula je Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica zadužena za politiku tržišnog natjecanja.

Microsoft Teams Microsoft popustio pred EU: Teams i Office više se ne prodaju u paketu

Ako preliminarni nalazi budu potvrđeni i Komisija donese odluku prema kojem je Microsoft prekršio zakon, to bi moglo skupo stajati američkog diva. Naime, prema europskim propisima, kršenje antimonopolskih propisa može rezultirati novčanom kaznom visine i do 10 posto globalnog prihoda tvrtke, što bi u Microsoftovom slučaju moglo iznositi više od 20 milijardi dolara (prihodi u prošloj godini iznosili su 212 milijardi dolara).

Iz Microsofta su reagiralil na objavu Europske komisije. 

Nakon što smo razdvojili Teams i poduzeli početne korake interoperabilnosti, cijenimo dodatnu jasnoću koju smo danas dobili i radit ćemo na pronalaženju rješenja za rješavanje preostalih pitanja koja brinu Komisiju, istaknuo je u izjavi predsjednik Microsofta Brad Smith.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti