Nakon četiri godine NASA se oprostila od svojeg istraživača na Marsu

Stacionarni lender detektirao je više od 1300 potresa i locirao područja Crvenog planeta sklona potresima tijekom svojeg četverogodišnjeg boravka na Marsu.

Hina | 22.12.2022. / 08:11

NASA-in lander InSight (Foto: NASA)

Nakon više od četiri godine na Marsu NASA-ina misija InSight završila je nakon što je lender ostao bez struje, objavila je u srijedu američka svemirska agencija.

NASA je objavila da kontrolori misije nisu mogli kontaktirati lender, "što ih je navelo na zaključak da su baterije svemirske letjelice na solarni pogon istrošene". Agencija je rekla da će nastaviti osluškivati signal, iako se daljnja komunikacija smatra malo vjerojatnom. InSight je posljednji put komunicirao sa Zemljom 15. prosinca.

Mars Znanstvenici otkrili novi rekordno jak potres: Planet se tresao punih 10 sati, izvor je neobičan

Agencija je prethodno rekla da InSightov tim očekuje da će lender biti "neoperativan" do prosinca jer njegovi solarni paneli proizvode sve manje energije zato što i dalje nakupljaju prašinu.

Stacionarni lender detektirao je više od 1300 potresa i locirao područja Crvenog planeta sklona potresima tijekom svojeg četverogodišnjeg boravka na Marsu.

InSight je stigao na Mars u studenom 2018. kako bi proučavao seizmičke valove, što pomaže znanstvenicima da bolje razumiju kako nastaju planeti.

Slika nije dostupna Mars se opet trese: NASA-in InSight zabilježio dva značajnija "marsotresa", gotovo točno dvije godine nakon prvih

Gledao sam lansiranje i slijetanje ove misije i dok je rastanak sa svemirskom letjelicom uvijek tužan, fascinantna znanost koju je InSight proveo razlog je za slavlje, rekao je Thomas Zurbuchen iz NASA-e. Seizmički podaci iz ove misije Programa Discovery nude goleme uvide ne samo u Mars nego i u druga stjenovita tijela, uključujući Zemlju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti