Nakon Francuske i Njemačka preporučila cijepljenje jednim cjepivom protiv COVID-a samo za starije od 30 godina

Za starije od 30 godina ne postoje ograničenja kod cijepljenja Modernom jer u toj starosnoj skupini nisu primijećene popratne pojave upale srčanog mišića i osrčja.

Hina | 10.11.2021. / 12:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Njemačko državno Stalno povjerenstvo za cjepiva (Stiko) preporučilo je u srijedu imunizaciju mlađih od 30 godina isključivo cjepivom Biontech/Pfizer zbog toga što su kod primjene Modernina cjepiva u mlađih pacijenata uočene popratne pojave, poput upale srčanog mišića.

Aktualne analize popratnih pojava kod mlađih pokazale su učestaliju pojavu upale srčanog mišića i osrčja kod pacijenata koji su bili cijepljeni cjepivom marke Moderna, stoji u priopćenju Stalnog povjerenstva za cjepiva.

Ova preporuka važi kako za osnovno cijepljenje, tako i za dodatno, kao i u slučajevima gdje je prvo cijepljenje bilo provedeno nekim drugom cjepivom, a ne Biontech/Pfizerom.

Slika nije dostupna Francuska Studija o mRNK cjepivu potvrdila rizik od upalne bolesti srca, ali i naglasila sve prednosti cijepljenja

Povjerenstvo također preporučuje, iako za tu skupinu nema dovoljno podataka, da se i trudnice, bez obzira na starosnu dob, ubuduće cijepe isključivo cjepivom Biontech/Pfizer.

Za starije od 30 godina ne postoje ograničenja kod cijepljenja Modernom jer, kako je priopćeno, u toj starosnoj skupini nisu primijećene popratne pojave upale srčanog mišića i osrčja.

U priopćenju se također navodi da su upale srčanog mišića i osrčja do sada protjecale blago te da nisu zabilježene trajne posljedice. Većina slučajeva upale odnosi se na dobnu skupinu između 18 i 30 godina starosti, a manje su prisutne u skupini između 12 i 18 godina.

Slika nije dostupna EMA utvrdila moguću povezanost upale srca i mRNA cjepiva

I francuske zdravstvene službe su mlađima od 30 godina preporučile da se ne cijepe cjepivom Moderna.

U Njemačkoj je u srijedu ponovno zabilježen rekordni broj novooboljelih od koronavirusa, njih 39.676, što je najveća brojka od početka pandemije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti