Nakon gotovo 80 godina pronađeni ostaci američkog vojnog zrakoplova koji se srušio kod Šibenika

Svi članovi posade preživjeli su pad, iako ih je nekoliko ozlijeđeno u doskoku.

Hina | 02.03.2023. / 08:01

B 24 Liberator (Foto: Getty Images)

Šibenski arheolog Andrija Nakić otkrio je mjesto pada i dijelove američkog vojnog zrakoplova "B 24 Liberator", srušenog potkraj Drugog svjetskog rata u zaleđu Šibenika, izvijestili su iz Tvrđave kulture Šibenik.

Nakić je utvrdio točnu lokaciju pada američkog teškog četveromotornog bombardera dugog dometa kod sela Brnjica i detaljno je istražio te pronašao više od 200 manjih ostataka, većinom ulomaka rastaljenog aluminija.

Američki bombarder s 11 članova posade oštećen je 13. listopada 1944. iznad Austrije tijekom operacije, a na povratku prema Italiji otkazao mu je motor te se srušio u zaleđu Šibenika. Nakić, zaposlenik Tvrđave kulture Šibenik, rodom iz Mirlović Zagore, za taj je događaj čuo još u školskim danima.

Arheološko nalazište u Peruu, arhiva Arheolozi otkrili 30 grobova malo istražene kulture iz razdoblja prije Inka

Srećom, kad sam počeo istraživati priču o avionu, pronašao sam dovoljno svjedoka koji su me naveli na točnu lokaciju njegova pada, iako je nažalost dobar dio njih u međuvremenu preminuo, rekao je Nakić.

Skupivši informacije od svjedoka, Nakić je početkom 2020., nakon mnogih pokušaja, locirao točno mjesto pada zrakoplova. Potom je detaljno pregledao izvještaje i dokumentaciju američke vojske, razgovarao s američkim i hrvatskim istraživačima te prošao dnevničke i novinske zapise tog vremena, što je omogućilo gotovo potpunu rekonstrukciju događaja.

Nakon što je pogođen, zrakoplov se prateći jadransku obalu kretao u smjeru juga prema otoku Visu. Zbog značajnog oštećenja pilot je skrenuo prema šibenskom zaleđu, gdje je posada bila primorana na skok s padobranima. Zrakoplov se srušio između Brnjice i Pokrovnika, tik uz današnju cestu koja vodi od Šibenika prema Drnišu.

LJudski kostur, ilustacija Nova studija pronašla dokaze da se kranijalna kirurgija provodila još u brončano doba

Svi članovi posade preživjeli su pad, iako ih je nekoliko ozlijeđeno u doskoku. Dvojicu su spasili partizani, koji su ih odveli na Vis, dok je devet avijatičara zarobljeno te su iz Drniša preko Zagreba i Beča odvedeni u njemačke logore, koje su svi uspjeli preživjeti.

Postoji nekoliko vrlo dobro sačuvanih podmorskih olupina savezničkih zrakoplova u našem dijelu Jadrana. One koji su pali na kopno teže je prepoznati jer su dugoročno bili izloženi devastaciji. Stoga je ovo istraživanje moralo biti šireg karaktera – osim terenskih pregleda i povijesnih izvora ključni element bili su razgovori sa svjedocima, koji su konačno i doveli do točne lokacije pada, zaključio je Nakić.

Detaljniji tekst o tom istraživanju trebao bi biti objavljen u časopisu Miscellanea Hadriatica et Mediterranea u izdanju Sveučilišta u Zadru, priopćeno je iz Tvrđave kulture Šibenik.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti