Nakon pola stoljeća zatočeništva Lolita će napokon biti puštena na slobodu

Akvarij na Floridi postigao je sporazum s aktivistima za prava životinja o oslobađanju Lolite, orke koja je više od pola stoljeća provela u zatočeništvu, objavili su dužnosnici u četvrtak.

Hina | 01.04.2023. / 09:03

Miami Seaquarium (Foto: Afp)

Miami Seaquarium postigao je "obvezujući sporazum" s neprofitnom organizacijom "Friends of Lolita" da se kit koji je sve donedavno sudjelovao u nastupima za publiku vrati u ocean u Sjeverozapadnom Pacifiku u roku od dvije godine.

Kitovi ubojice, ilustracija Znanstvenici iznenađeni otkrićem vezanim uz orke: Sličniji su ljudima nego što se prije mislilo

Lolita ima 57 godina, a uhvatili su je 1970. Nazivaju je i Toki, što je skraćenica indijanskog naziva za kita Tokitae, izvijestio je Miami Herald.

Da bi se Lolita vratila u svoje prirodno stanište, potrebno je odobrenje federalnih vlasti, dodaje dnevni list s Floride.

Proces puštanja Lolite na slobodu trajao je godinama, a sudjelovale su i neprofitne organizacije osiguravajući joj medicinsku skrb.

Prethodni vlasnik Seaquariuma, SeaWorld Entertainment Inc, prekinuo je zabavne spektakle s kitom 2016. Lolita je nekad bila glavna atrakcija, a u mirovinu je otišla u ožujku 2022., kada se promijenila uprava.

Upravo je želja da omogućimo bolju budućnost za Lolitu bio jedna od razloga za preuzimanje Miami Seaquariuma, napisao je Eduardo Albor, izvršni direktor tvrtke The Dolphin Co.

Kitovi, ilustracija Vjerovali ili ne, kitov izmet zlata je vrijedan, a evo i zašto

Snažan poticaj kampanje za oslobađanje Lolite bio je dokumentarni film "Blackfish" iz 2013. koji se bavio upravo zatočenim orkama.

Kitovi ubojice su visokodruštveni sisavci i nemaju prirodnih predatora, a mogu doživjeti 80 godina.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti