Nakon uspješnog leta na Marsu: Uzet ćemo nekoliko trenutaka da proslavimo, a onda se ponovno baciti na posao

NASA je objavila prve fotografije prvog leta helikoptera Ingenuity na Marsu.

Martina Čizmić | 19.04.2021. / 15:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 117 godina nakon što su braća Wright uspješno obavila prvi let na Zemlji, NASA-in helikopter Ingenuity napravio je isto, ali na drugom planetu - Marsu.

Ovaj svega 1,8 kilograma težak, solarno pogonjeni helikopter prva je zemaljska letjelica koja je obavila samostalni let na drugom planetu. Prema podacima koji su pristigli s nekoliko sati zakašnjenja, Ingenuity se popeo na visinu od tri metra i tamo stabilno lebdio 30 sekundi, nakon čega se mirno spustio na površinu Marsa. Cijeli je pothvat trajao nešto kraće od 40 sekundi i upisao NASA-u i cijeli tim inženjera koji su radili na tome u povijest.

 

Povijesni let bio je pun nepoznanica. Uz to što Mars ima rjeđu atmosferu od Zemlje, vlada i slabija gravitacija pa je za ekipu koja je morala osmisliti helikopter to bio poseban izazov. Ne samo da je Ingenuity morao preživjeti put do Marsa, oštru klimu, hladne Marsovske noći, već je i morao samostalno poletjeti i sletjeti. Zato su tijekom izrade ovog tek 49 centimetara visokog helikoptera, s rotorom promjera 1,2 metra, inženjeri posegnuli za već poznatim komponentama iz industrije pametnih telefona, ali i osmislili nekoliko potpuno novih i jedinstvenih.

Slika nije dostupna Povijesni let: Potvrđeno je! Helikopter Ingenuity uspješno je obavio prvi let na Marsu

Projekt helikoptera na Marsu traje posljednjih šest godina. Da je uspio ostvariti tako povijesni događaj, pokazuje koliko je tim morao biti inovativan i snalažljiv, istaknuo je Michael Watkins, direktor JPL-a.

Dugo smo maštali o našem trenutku braće Wright na Marsu i uspjeli smo. Uzet ćemo si nekoliko trenutaka kako bismo proslavili ovaj uspjeh i potom napraviti isto što i braća - vratiti se na posao kako bismo naučili što je moguće više o tome što je Ingenuity zabilježio na Marsu, istaknula je voditeljica projekta MiMi Aung.

Pred znanstvenicima u NASA-i sad su dani analize telemetrije i podataka, ali i fotografija koje su napravili Ingenuity i rover Perseverance. Upravo će te snimke dati dodatne informacije o tome što se događalo na Marsu dok su se znanstvenici samo mogli nadati da je sve prošlo kako treba.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti