NASA-in Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), inače dizajnom i svrhom lovac na egzoplanete slične našoj Zemlji u našem galaktičkom susjedstvu, zaslužan je za otkrivanje novog potencijalno za izvanzemaljski život pogodnog egzoplaneta.

TESS je napravljen i lansiran sa specifičnim zadatkom pronalaska planeta sličnih Zemlji u orbitama oko obližnjih zvijezda. Tako pronađene planete najlakše je provjeriti nakon toga velikim teleskopima sa Zemlje i iz svemira, naglašava Paul Hertz, šef odjela astrofizike u NASA-i.

Otkriće TOI 700 d ključan je znanstveni pronalazak za TESS, istaknuo je Hertz.

Ta "nova Zemlja" nalazi se u orbiti oko patuljaste zvijezde klase M, koja se nalazi na nešto više od 100 svjetlosnih godina udaljenosti od nas. Taj se egzoplanet isto tako nalazi u takozvanoj "zelenoj zoni" oko svoje matične zvijezde, koja je pogodna za prisutnost tekuće vode na njegovoj površini.

Astronomi su u međuvremenu i potvrdili postojanje tog egzoplaneta svemirskim teleskopom Spitzer te napravili model njegovih potencijalnih atmosferskih uvjeta koji bi im trebao pomoći pri budućim promatranjima.

Izvor: NASA

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju