NASA nosi Pradu: Šetnja po Mjesecu kao modna revija

NASA se priprema za povratak na Mjesec, a na našem satelitu astronauti bi se trebali prošetati u brendiranim svemirskim odijelima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.10.2024. / 12:02

Astronautsko odijelo (Foto: Prada / Axiom Space)

NASA se priprema za povratak na Mjesec, a iako je misija Artemis originalno zakazana za 2024. godinu, trebat ćemo sačekati još neko vrijeme dok astronauti ne krenu u akciju. S obzirom na to da se radi o iznimno kompleksnoj misiji te da ljudi nisu posjetili Mjesec desetljećima, jasno je kako su takve odgode i kašnjenja logična.

Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) Astronauti će na Mjesecu moći raditi ono što većina bez razmišljanja radi i na Zemlji  

Astronautsko odijelo (Foto: Prada / Axiom Space)

Osim na samoj letjelici i tehnologiji, posljednjih godina radi se i na novom svemirskom odjelu u kojem će astronauti hodati po površini našeg satelita. Prije dvije godine NASA je posao razvoja novih svemirskih odijela dodijelila kompaniji Axiom Space, a samo godinu dana nakon toga predstavljena su prva odijela za šetnju po Mjesecu još od programa Apollo. Odijela naziva AxEMU predstavljena su još ranije, no tada se na njima nalazio tamni pokrov tako da nismo imali prilike vidjeti finalni izgled odijela.

Na ovotjednom International Astronautical Congressu napokon je prikazan konačan dizajn, s prepoznatljivom bijelom bojom koja treba odbijati toplinu i zaštititi astronaute od mjesečeve prašine. Odijelo je napravljeno kako bi astronautima omogućilo ne samo ugodnije kretanje, već i kako bi se poboljšala sigurnost, a dostupno je u različitim veličinama i opcijama koje je moguće prilagoditi astronatuima, kako bi se moglo koristiti za osobe različitih visina. Također, konačan dizajn otkrio je i njegove različite mogućnosti poput ugrađenog sustava za praćenje zdravlja astronauta, sustav hlađenja, vizir napravljen kako bi se poboljšao pogled na okolinu itd.

  AxEMU astronautsko odijelo VIDEO Predstavljeno novo svemirsko odijelo koje će NASA-ini astronauti nositi pri povratku na Mjesec 2025. godine

Ono što zasigurno nitko nije očekivao od kompanije koja razvija svemirska odijela jest suradnja s jednim od najpoznatijih modnih brendova, no Axiom Space je na AxEMU-u surađivao s - Pradom. Razlog suradnje, navodi se u službenoj objavi, jest stručnost brenda u dizajnu i materijalima, ali i kako bi napravili odijelo koje će biti estetski zanimljivo i koje će lijepo izgledati. Iznimno sam ponosan na rezultate koje danas prikazujemo… Podijelili smo našu stručnost o materijalima, karakteristikama i tehnikama šivanja i puno smo naučili, komentirao je prilikom predstavljanja odijela Lorenzo Bertelli iz Prada Groupa.

Astronautsko odijelo (Foto: Prada / Axiom Space)

Sama odijela još nisu u potpunosti finalizirana i uskoro će biti u posljednjoj fazi razvoja te bi trebala biti spremna na vrijeme za NASA-inu misiju povratka na Mjesec koju sada očekujemo u rujnu 2026. godine.

Izvor: Gizmodo
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti