Astronauti će na Mjesecu moći raditi ono što većina bez razmišljanja radi i na Zemlji

Vrijedi spomenuti kako je Axiom Space za ovu modifikaciju svemirskih odjela dobio 57,5 milijuna dolara od NASA-e.

Martina Čizmić | 22.08.2024. / 09:00

Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) (Foto: SpaceX)

 Većina korisnika mobilnih telefona u Hrvatskoj koristi 4G ili 5G mobilnu mrežu za komunikaciju. U slabije pokrivenim područjima, signal se može prebaciti i na 3G mrežu. No, što će koristiti za komunikaciju astronauti koji će boraviti na Mjesecu?

Već smo ranije pisali kako će Nokia graditi 4G/LTE mobilnu mrežu na Mjesecu koja bi trebala omogućiti astronautima bolju i stabilniju komunikaciju od dosadašnje. Podsjetimo, prva mobilna mreža na Mjesecu trebala bi biti izgrađena već ove godine, kako bi sve bilo pripremljeno za dolazak opreme i astronauta. A sad je Nokia potpisala ugovor s tvrtkom Axiom Space kako bi se u nova svemirska odjela, koja se još razvijaju, ugradile napredne komunikacijske mogućnosti sljedeće generacije.

Što to točno znači? Astronauti koji će boraviti na mjesecu u sklopu misije Artemis III bit će opremljeni Axiom Extravehicular Mobility Unitom (AxEMU), odnosno Axiomovim svemirskim odjelom koje će podržavati snimanje HD videa, telemetrijske podatke i prijenos glasa na Mjesečevoj površini. To će omogućiti članovima misije Artemis III da snimaju i emitiraju video u stvarnom vremenu i komuniciraju, kako s kolegama na Mjesecu tako i s kontrolom na Zemlji.

Dodavanje mogućnosti brze 4G/LTE mreže na Mjesecu poslužit će kao vitalni most koji povezuje astronaute sa Zemljom, olakšavajući ključnu razmjenu podataka i omogućavajući video komunikaciju visoke razlučivosti na velikim udaljenostima, istaknuo je Russell Ralston, izvršni potpredsjednik Axiom Spacea.

Lunarno vozilo RACER tvrtke Intuitive Machines NASA je odabrala tri tvrtke koje će izraditi Mjesečev automobil za astronaute

Vrijedi spomenuti kako je Axiom Space za ovu modifikaciju svemirskih odjela dobio 57,5 milijuna dolara od NASA-e.

Kao što će astronauti trebati podršku za život, sklonište i hranu, trebat će im napredne mreže za međusobnu komunikaciju i obavljanje ključnog posla, rekao je Thierry E. Klein, predsjednik Bell Labs Solutions Research u Nokiji. Bell Labs ima dugu povijest rada na svemirskim projektima, a Nokia je lider u projektiranju i izgradnji mreža koje povezuju svijet. Iskorištavamo prednosti istih tehnologija temeljenih na standardima koje povezuju milijarde uređaja na Zemlji svaki dan, dok istovremeno donosimo nove inovacije i tehnologije za rješavanje specifičnih izazova s ​​kojima se susrećemo u svemiru.

Lansiranje rakete SLS i kapsule Orion u sklopu misije Artemis 1 NASA odgodila misije povratka na Mjesec: "To nije ono što smo očekivali"

Astronauti će "mrežu u kutiji" koja kombinira radio, baznu stanicu i elemente osnovne mreže zemaljske mobilne mreže u jednu jedinicu i module uređaja koji će biti integrirani u svemirska odijela AxEMU, zapravo nositi u "ruksaku" u kojem će se nalaziti i prijenosni sustav za održavanje života. Kako ističu iz Nokije, moduli mreže i uređaja pažljivo su konstruirani kako bi izdržali ekstremne uvjete okoline na površini Mjeseca i dinamički stres svemirskog leta, te su optimizirani za veličinu, težinu i potrošnju energije.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti