NASA objavila: 2019. je bila 2. najtoplija godina otkad postoje mjerenja, a zahlađenja nema na vidiku

Znanstvenike posebno zabrinjava što se u proteklih 50 godina arktičko područje zagrijalo tri puta više od ostatka svijeta.

Martina Čizmić | 19.01.2020. / 08:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Praćenje vremenskih pojava i uvjeta traje više od 100 godina, no podaci koji su zabilježeni u posljednjih desetak godina postavljaju nove rekorde.

NASA je tako objavila kako je temperatura na Zemlji u 2019. godini bila druga najviša izmjerena temperatura u povijesti, odnosno otkako se temperatura sustavno mjeri.

Globalna temperatura tako je u 2019. godini bila 1,1 stupanj Celzijus veća nego krajem 19. stoljeća, a viša je temperatura izmjerena samo 2016. godine.

Iz NASA-e upozoravaju kako to pokazuje dugoročan trend zagrijavanja Zemlje jer je pet najtoplijih godina otkako postoje mjerenja zapravo bilo posljednjih pet godina.

Desteljeće koje je upravo završilo najtoplije je desetljeće otkako bilježimo temperaturu. Svako desetljeće od 1960. do danas bilo je toplije od onog ranije, istaknuo je direktor Instituta Goddard za svemirske studije, Gavin Schmidt.

Koristeći klimatske modele i statističku analizu svjetskih podataka o temperaturi, znanstvenici su zaključili kako je rast temperature potaknula emisija ugljičnog dioksida i drugih stakleničkih plinova koje proizvode ljudi.

Prešli smo rast od jedan stupan Cezlijus 2015. i vjerojatno se nećemo vratiti. To pokazuje da je zagrijavanje sustavno, a ne posljedica nekog vremenskog fenomena, dodao je Schmidt.

Znanstvenike posebno zabrinjava što se u proteklih 50 godina arktičko područje zagrijalo tri puta više od ostatka svijeta. Sve više temperature atmosfere i oceana pridonose masovnom gubitku leda na Greenlandu i Antarktici te dovode do pojava nekih ekstremnih pojava kao što su toplinski valovi, veliki požari i intenzivne padaline.

Koliko se zapravo Zemlja i njena atmosfera zagrijavaju u posljednje vrijeme, možda najbolje pokazuje animacija koju su napravili u NASA-i. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti