Natrag u urede: Eksperiment s udaljenim radom pokazao se neuspješnim

Iako neka istraživanja pokazuju kako je su zaposlenici koji rade od kuće produktivniji, mnogi ne dijele to mišljenje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.05.2023. / 13:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je pandemija u potpunosti poremetila način rada te su mnogi klasične urede zamijenili kućnim uredima, zbog čega su čak promijenili i mjesto života, dok su se neki odlučili živjeti kao digitalni nomadi, u nekim kompanijama odlučili su prekinuti tu praksu rada od kuće. Brojnim zaposlenicima takav oblik rada odgovara jer ne moraju trošiti vrijeme na putovanje, a u pauzama mogu obavljati neke kućne poslove ili se odmoriti dok ih nitko ne vidi. Njihovo oduševljenje s radom u pidžami i papučama ipak ne dijele brojni direktori koji nisu uvjereni da je to najbolji i najučinkovitiji način rada.

Ilustracija Googleovi uredi izgledaju poput grada duhova

O udaljenom radu prošlog je tjedna na jednoj konferenciji govorio i Sam Altman koji je, zahvaljujući uspjehu ChatGPT-a, postao nova (medijska) zvijezda tehnološke industrije.

On nije veliki ljubitelj udaljenog rada te smatra kako je to jedna od najvećih grešaka tehnološke industrije u dugo vremena, što se pogotovo odnosi na one koji su ljudima omogućili da zauvijek udaljeno rade, kao i na startupove čiji zaposlenici, zbog mogućnosti rada od kuće, nisu vrijeme provodili zajedno u uredima, razgovarajući o idejama i proizvodima. Rekao bih da je taj eksperiment gotov i da tehnologija još nije dovoljno dobra da bi ljudi mogli zauvijek raditi udaljeno, pogotovo startupovi, komentirao je Altman.

Prema njemu, a slična smo razmišljanja čuli i od nekih drugih šefova tehnoloških kompanija, zaposlenici su najučinkovitiji, odnosno njihova je kreativnost na najvišoj razini kada rade iz ureda, odnosno kada svi zajedno i na istom mjestu rade na razvoju proizvoda. To se pogotovo odnosi, naglasio je Altman, na startupove.

Treba naglasiti kako su različita istraživanja pokazala da su zaposlenici koji rade od kuće produktivniji u odnosu kada rade iz ureda, no s tim se ne ipak ne slažu direktori svih kompanija. Jedna od problema u posljednje vrijeme odnosi se i na chatbotove bazirane na umjetnoj inteligencije jer šefovi sumnjaju da neki njihovi zaposlenici, kako bi se olakšali posao, koriste AI za obavljanje poslova. Bez znanja nadređenih naravno. Tako nešto bilo bi puno teže iz ureda, kada su okrenuti drugim zaposlenicima.

Slika nije dostupna Nova odluka uprave Amazona izazvala ljutnju među zaposlenicima, pokrenuli čak i peticiju

Situacija na tržištu rada, ovisno o vrsti posla naravno, radikalno se mijenja posljednjih godina - pandemija i kriza oko koronavirusa ukazali su na benefite udaljenog rada, dok će AI donijeti nove velike promjene, koje bi mogle uključivati i milijune otkaza jer će umjetna inteligencija neke poslove moći obavljati slično ili čak učinkovitije u odnosu na ljude, čemu ćemo se svi s vremenom morati prilagoditi.

Izvor: Fortune

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti