Nećete vjerovati što tinejdžeri koriste za razmjenu poruka tijekom nastave

Privlačnost takvog dopisivanja nestaje onog trenutka kad izađu iz škole jer tad su im opet na raspolaganju "klasične" društvene mreže i aplikacije za dopisivanje.

Martina Čizmić | 18.03.2019. / 14:21

Tinejdžeri za računalom, ilustracija (Foto: Getty Images)

Google je tijekom proteklih desetak godina neuspješno pokušavao pronaći dobitnu kombinaciju kojom bi se mogao nositi s društvenim mrežama poput Facebooka i Twittera. Gašenje mreže Google+ posljednja je potvrda da su odustali od borbe.

Google+ (Foto: AFP) Gasi se Google+: Kraj za "grad duhova" koji je trebao srušiti Facebook

No baš kad bismo pomislili da Google nikad neće imati popularnu društvenu mrežu, tinejdžeri su odlučili napraviti vlastitu društvenu mrežu na Googleu.

Otkrili su Google Docs, Googleov servis za izradu dokumenata, koji im omogućava da izmjenjuju poruke u stvarnom vremenu, bez znanja i uvida njihovih roditelja i profesora.

Tinejdžeri iskorištavaju mogućnost kolaboracije u pravom vremenu i tako u istom dokumentu razmjenjuju poruke kad god ne smiju koristiti programe za chat, društvene mreže ili svoje pametne telefone.

Neki stvaraju jednokratne dokumente koje potom dijele sa svojim prijateljima i po završetku prepiske, "uništavaju" sve dokaze jednostavnim brisanjem dokumenta.

S obzirom na to da je u američkim školama raširena upotreba G Suitea i Chromebookova, Google Docs bio je izvrstan i lako dostupan izbor jer mnoge škole blokiraju pristup društvenim mrežama i drugim "zabavnim" sadržajima dok su učenici na nastavi.

 

 

G Suite je, međutim, dostupan svim učenicima kako bi lakše mogli obavljati svoje školske zadaće i pratiti nastavu.

Dokumenti koje učitelji daju učenicima kao dio predavanja učenici kloniraju te pretvaraju dio za komentare u prostor za prepisku. Ako učitelj i baci pogled na njihov ekran, izgledat će kao da učenici rade bilješke tijekom nastave. No ako učitelj pokuša pročitati bilješke, učenici jednostavno isključe prikaz komentara i cijela prepiska "nestaje".

Oni učenici koji nemaju pristup Google Docsu za dopisivanje koriste i mogućnosti internetske verzije Microsoft Worda.

No privlačnost takvog dopisivanja nestaje onog trenutka kad izađu iz škole jer tad su im opet na raspolaganju "klasične" društvene mreže i aplikacije za dopisivanje.

Izvor: The Atlantic

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti