Nevjerojatna izjava bivšeg šefa Googlea: Smatra da su s društvenim mrežama dali prostor za izražavanje "idiotima i luđacima"

Eric Schmidt godinama je bio izvršni direktor Googlea, a na ovotjednoj virtualnoj konferenciji žestoko je kritizirao društvene mreže.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.10.2020. / 11:46

Eric Schmidt (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Prije nešto manje od 20 godina Eric Schmidt preuzeo je poziciju izvršnog direktora Googlea, koji je tijekom njegova upravljanja od najveće tražilice postao jedna od najvećih globalnih (ne samo tehnoloških) kompanija. Nakon toga karijeru je nastavio u Googleovoj krovnoj kompaniji Alphabet kao izvršni predsjednik te je na toj poziciji bio do prije dvije godine.

Ovisnost o telefonima (Foto: Thinkstock) Iz Facebooka su se napokon oglasili o dokumentarcu zbog kojeg se brišu profili na Fejsu i Instagramu

Ako vam ime Erica Schmidta možda nije toliko poznato, jedna njegova izjava vjerojatno jest. Naime, govoreći o privatnosti na internetu (tema u čijem se kontekstu Google često negativno spominje) prije više od deset godina rekao je da, ako radite nešto što ne biste htjeli da drugi znaju, možda to uopće ne biste trebali raditi te je ta njegova izjava podigla dosta prašine jer je pokazao da anonimnost i privatnost na internetu u biti ne postoji, odnosno ne može biti zajamčena.

Komentirajući ovaj tjedan situaciju s Googleom, koji je ponovno na udaru regulatornih tijela u SAD-u, rekao je da je tužba neutemeljena te da Google nije dominantan na tržištu jer njihov udio ne iznosi 100 posto, što je prilično nevjerojatno razmišljanje. Dotaknuo se i društvenih mreža za koje će, vjeruje, u budućnosti ipak biti potrebno donijeti neku regulativu. Također, dodao je kako su se društvene mreže razvile u nešto što nisu zamislili, a to je da su s njima prostor za izražavanje dobili "idioti i luđaci".

Slika nije dostupna Bivši šef Googlea upozorava: SAD zaostaje u razvoju AI i nema odgovor na kinesku "visokotehnološku autokraciju"

Iako nije naglasio na koga se to "mi" (nije ono što smo zamislili) odnosi, na The Vergeu vjeruju kako je mislio na cijelu tehnološku industriju. O sličnim problemima s društvenim mrežama govori se i u dokumentarno-igranom filmu "Social dilemma" u kojem neki od ljudi koji su razvijali opcije za Facebook također komentiraju kako se društvene mreže nisu razvile u onom smjeru u kojem su se oni nadali kada su ih pokretali te su upozorili na negativne posljedice njihova korištenja.

Izvor: Bloomberg
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti