Iz Facebooka su se napokon oglasili o dokumentarcu zbog kojeg se brišu profili na Fejsu i Instagramu

Brojne se rasprave na internetu vode oko kontroverznog dokumentaraca u kojem se kritiziraju društvene mreže, njihov utjecaj i ovisnost koju stvaraju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.10.2020. / 07:53

Ovisnost o telefonima (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Jedan od dokumentaraca koji je u posljednje vrijeme digao puno prašine jest "Social Dilemma". Objavljen je prošli mjesec na Netflixu, a u njemu su bivši zaposlenici tehnoloških kompanija koji su sudjelovali u razvoju društvenih mreža otvoreno i vrlo kritički progovorili o opasnosti koje one predstavljaju za sve, a pogotovo za mlade.

Slika nije dostupna "Facebook je nova cigareta – izaziva ovisnost i loš je za nas, treba ga razbiti"

Iako to, naravno, nije nikakva novost, u "Social Dilemmi" prikazan je način na koji Facebook pokušava konstantno zadržati pažnju korisnika i bombardirati ih sadržajem koji je njima zanimljiv samo kako bi što više vremena proveli uz tu mrežu. Više vremena koje provode na Fejsu, znači i njihovu veću izloženost reklamama, što na kraju znači i veću zaradu kompanije. Također, na zanimljiv je način prikazan i način rada algoritma Facebooka koji korisnicima konstantno prikazuje informacije i članke prvenstveno oko stvari koje ih zanimaju čime se stvara ovisnost - pa čak i kada su to lažne vijesti i kada to utječe i na njihovo političko opredjeljenje.

Gaming, ilustracija Karantena potaknula tinejdžere da više igraju videoigre, ali kod nekih stvorila i ovisnost

Jedan od zaključaka koji nam daju ljudi koji su stvarali Facebook i algoritme namijenjene da zadržavaju pažnju korisnika i tjeraju ih da konstantno skrolaju ekranom za novim sadržajem jest da bi svi trebali biti svjesni ovisnosti o društvenim mrežama i brojnih negativnih utjecaja Fejsa, Instagrama i drugih mreža. Nakon što je dokumentarac objavljen, dio korisnika čak je počeo brisati profile na Fejsu i Instagramu, a iz Zuckerbergove kompanije cijelo su vrijeme šutjeli. Barem do ovog tjedna.

Napokon se oglasili iz Facebooka

Na svojim stranicama objavili su dokument u kojem objašnjavaju u čemu su pogriješili autori "Social Dilemme". Smatraju kako dokumentarac nudi iskrivljen pogled na način kako društvene mreže rade, čime ih stvaraju nekom vrstom žrtvenih janjadi za teške i kompleksne društvene probleme. Algoritam koji koriste ne razlikuje se, napominju, od algoritama kakve koriste Uber, Amazon, aplikacije za spojeve, kao i sam Netflix te im je svima zajedničko povezivanje korisnika s njegovim interesima.

Slika nije dostupna Strava u kineskim centrima za odvikavanje od interneta: Tinejdžeri su danima zatočeni u "malim crnim kutijama"

Jedna od stvari koja ipak nije jednaka na Facebooku i spomenutim platformama jest što one ne uče stvari poput političkih preferencija korisnika i pokazuju im samo sadržaj za koji smatraju da će se složiti s njim. Također, iz Zuckerbergove tvrtke kažu i kako njihov cilj nije razvoj opcija koje bi povećale vrijeme koje korisnici provode na njihovoj platformi te da je nakon promjena uvedenih 2018., vrijeme koje korisnici provode na toj mreži smanjeno za 50 milijuna sati dnevno. Ipak, kako naglašavaju na CNBC-u, prilikom svake konferencija za investitore, iz Facebooka naglašavaju kako je broj dnevno aktivnih korisnika u konstantnom porastu.

Slika nije dostupna Znate li koliko vremena u životu "izgubite" gledajući u različite ekrane?

U objavi priznaju da su napravili pogreške u prošlosti, koje se pogotovo odnose na miješanje u izbore 2016., no naglašavaju kako su od tada poduzeli brojne korake kako se takve pogreške ne bi ponovile. Ideja da dopuštamo širenje lažnih vijesti na našoj platformi ili da nekako profitiramo od takvog sadržaja je pogrešna, stoji u objavi kompanije s kojom su odgovorili na optužbe "Social Dilemme".


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti