Karantena potaknula tinejdžere da više igraju videoigre, ali kod nekih stvorila i ovisnost

Rezultati studije ukazuju na "oštar porast" ovisnosti o digitalnim igricama i društvenim medijima, koji se radi općeg zdravstvenog stanja nacije ne bi smio nastaviti.

Hina | 03.08.2020. / 10:00

Gaming, ilustracija (Foto: Getty Images)

Tinejdžeri i mlađa djeca u Njemačkoj u vrijeme karantene uvedene zbog koronavirusa provodili su 75 posto više vremena igrajući digitalne igrice nego u uobičajenim okolnostima, pokazala je zajednička studija jedne njemačke tvrtke za zdravstveno osiguranje i znanstvenika sa Sveučilišnog medicinskog centra Hamburg-Eppendorf (UKE).

Rezultati istraživanja pokazali su da su u doba karantene djeca i tinejdžeri u dobi od 10 do 17 godina provodili znatno više vremena igrajući digitalne igrice bar jednom tjedno na svojim tabletima, igraćim konzolama, pametnim telefonima ili osobnim računalima nego u uobičajenim životnim okolnostima.

Gaming, ilustracija Industrija videoigara ne zna za gubitke: U lipnju prodaja videoigara porasla za 26 posto

Dok je prosječno vrijeme što su ga ''trošili'' na digitalne igrice tijekom radnog dana u rujnu 2019. iznosilo u prosjeku 79 minuta, ta se brojka popela na 139 minuta u travnju ove godine, otprilike četiri tjedna nakon što su škole zatvorene i pošto su u Njemačkoj uvedene mjere ograničenja kretanja.

Studija ukazuje na to da nam je hitno potreban pouzdan i sveobuhvatan mehanizam koji će dovoljno rano skrenuti pozornost javnosti na ovisnost o društvenim mrežama i digitalnim igricama, smatra direktor osiguravajućeg društva DAK-Gesundheit Andreas Storm.

Mišljenja je da bi trebalo provesti anketu koja će ''identificirati'' broj osoba pogođenih ovim problemom te im ponuditi odgovarajuću pomoć. Dodaje da su studijom uz djecu bili obuhvaćeni i roditelji iz oko 1200 njemačkih obitelji.

Državna povjerenica za lijekove Daniela Ludwig upozorava da rezultati studije ukazuju na "oštar porast" ovisnosti o digitalnim igricama i društvenim medijima, koji se zbog općeg zdravstvenog stanja nacije ne bi smio nastaviti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti