Nevjerojatne razlike: Evo koliko iznosi cijena iPhonea u različitim zemljama

Ako bi novac trošili isključivo na kupovinu Appleovih telefona, prosječno kućanstvo u Indoneziji može si priuštiti samo dva iPhonea godišnje, dok ta brojka u SAD-u iznosi 63

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.08.2015. / 09:17

Nevjerojatne razlike: Evo koliko iznosi cijena iPhonea u različitim zemljama

Od početka prodaje iPhonea 2007. godine, ovaj Appleov gadget na udaru je kritika zbog njegove cijene. Iako je danas cijena nekih top modela konkurentskih kompanija slična, a telefoni se uz potpisivanje dvogodišnjih ugovora s mobilnim operaterima (i nekad uz otplatu na rate) mogu kupiti puno jeftinije – standardna cijena u SAD-u je 200 dolara (uz ugovor), dok ta cijena u Hrvatskoj varira ovisno o operateru i pretplatničkoj tarifi, za mnoge je iPhone i dalje sinonim za skupe mobilne uređaje. Cijena otključanog modela iPhonea 6 u Hrvatskoj u Appleovim trgovinama iznosi više od 5,700 kn, dok se cijena najskupljeg modela iPhone 6 Plus penje i do skoro 8,500 kuna. Na Business Insideru objavili su zanimljivu infografiku o cijenama iPhonea u brojnim zemljama svijeta napravljenu na temelju informacija iz srpnja ove godine koja ukazuje na velike razlike u cijenama istog modela Appleovog telefona (riječ je iPhoneu 6) u različitim zemljama.

Tako je cijena iPhonea u Brazilu (koja je viša od 1,100 dolara) skoro dvostruko veća u odnosu na cijenu u SAD-u (649 dolara), a zanimljivo je vidjeti i kakav je odnos cijene iPhonea i godišnje prosječne zarade kućanstava, odnosno koliko iPhonea može kupiti jedno kućanstvo tijekom godine dana. Cijena jednog iPhonea u SAD-u tako iznosi 1,6 posto od prosječne godišnje zarade kućanstva te od cjelokupne godišnje zarade Amerikanci mogu kupiti 63 iPhonea godišnje (ako bi novac trošili samo na kupovinu Appleovih telefona), dok je najgora situaciju u Indoneziji u kojoj se za jedan otključani iPhone treba izdvojiti skoro 40 posto prosječne godišnje zarade, a s novcem koji kućanstvo zaradi tijekom cijele godine mogu si kupiti samo dva iPhonea 6, čija cijena u toj zemlji iznosi 863 dolara.

Foto: Webpage FX

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti