Nevjerojatno važan pronalazak: Iz leda izvadili fosil jednog od najvećih dinosaura koji su živjeli na Zemlji, a u njemu otkrili iznenađenje

Ovaj fosil jedini je ihtiosaur s embrijima koji je pronađen na planetu iz doba prije 129 do 139 milijuna godina, istaknuli su.

Hina | 13.05.2022. / 09:27

Ihtiosaur, ilustracija
Ihtiosaur, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Čileanski znanstvenici uspješno su iskopali jedan od najcjelovitijih fosila ihtiosaura na svijetu s netaknutim embrijima iz ledenjaka Tyndall u čileanskoj regiji Patagoniji.

Očuvani fosil ženke drevnog morskog gmaza znanstvenici su nazvali "Fiona". Fosil dug četiri metra pomoći će znanstvenicima u proučavanju embrionalnog razvoja ihtiosaura, koji su bili u morima prije 90 do 250 milijuna godina.

Ihtiosaur, ilustracija U švicarskim Alpama pronađeni fosili divovskog ihtiosaura, jedne od najvećih životinja koje su živjele na Zemlji

Ovaj fosil "jedini je ihtiosaur s embrijima koji je pronađen na planetu iz doba prije 129 do 139 milijuna godina", rekla je Judith Pardo, znanstvenica koja je otkrila fosil. Dakle, nevjerojatno je važan.

Pardo, paleontologinja u GAIA Antarktičkom istraživačkom centru Sveučilišta Magallanes, otkrila je fosil prije više od deset godina, ali zbog ekstremnih klimatskih uvjeta, teškog terena i udaljenost njegovo iskapanje bilo je složeni logistički izazov.

Znanstvenici su 31 dan vadili fosil. Budući da je fosil tako cjelovit, paleontolozi su rekli da su morali izvaditi pet blokova teških 200 kilograma kako bi kosti ostale netaknute.

Slika nije dostupna Pronađen fosil deset metara dugačkog morskog grabežljivca koji je u prošlosti plivao Velikom Britanijom

Fosil se sada priprema za izložbu u Prirodoslovnom muzeju Rio Seco u južnom Čileu.

Pardo je rekla da su znanstvenici otkrili još 23 primjerka ihtiosaura tijekom iskopavanja, čime je ukupan broj pronađenih u ledenjaku Tyndall porastao na gotovo 100, a ta je regija postala jedno od najobilnijih i dobro očuvanih nalazišta ihtiosaura na planetu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti