Nissanovo vozilo prešlo rekordnih 370 kilometara bez vozača za volanom

Ostali vozači u blizini nisu primijetili da je automobil ustvari potpuno autonoman.

Martina Čizmić | 06.02.2020. / 07:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nissanov automobil bez vozača uspio je u Velikoj Britaniji voziti 370 kilometara, što je najduže i najkompleksnije putovanje u toj državi dosad, u vrijeme dok u automobilskoj industriji traje utrka u razvoju autonomnih vozila.

Britanija pokušava primamiti tvrtke koje razvijaju autonomna vozila nadajući se da će osigurati svoj dio kolača u toj industriji za koju se procjenjuje da će 2035. vrijediti 1,2 bilijarde dolara.

Nissanov električni automobil LEAF je uz pomoć osam laserskih čitača, sedam kamera, radara postavljenog oko vozila i šest kontrolnih jedinica u prtljažniku vozio uz "normalna" vozila po državnim cestama.

Oko 370 kilometara dugo putovanje započelo je u europskom tehnološkom centru tog japanskog proizvođača u Cranfieldu, na jugu Engleske. Put je završio u tvornici u Sunderlandu, na sjeveroistoku države.

Automobil je prolazio cestama bez oznaka ili s minimalnim oznakama, raskrižjima i kružnim tokovima, koristeći naprednu tehnologiju pozicioniranja.

Ostali vozači u blizini nisu primijetili da je automobil ustvari potpuno autonoman, istaknuo je David Moss, čelnik Nissanova istraživanja i razvoja u Europi.

Vozilo je zbog količine senzora koji ju neprekidno nadziru puno svjesnije što se događa u okolini nego što to može biti ljudski vozač, dodao je.

Projekt nazvan HumanDrive, koji predvodi Nissan, primio je sredstva od vlade te surađuje s vlastima kako bi dobio dozvolu za vožnju.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti