Ništa od ulaganja Applea u OpenAI, nisu više u pregovorima

Apple napustio pregovore u posljednjoj rundi financiranja OpenAI-ja, a iz obje tvrtke zasad nisu dali komentar, prenose američki mediji.

Branimir Vorša | 29.09.2024. / 09:08

Apple
Apple (Foto: Afp)

Apple više nije u pregovorima o ulaganju u nadolazeću rundu financiranja OpenAI-ja, navodi The Wall Street Journal, pozivajući se na izvor upoznat sa situacijom.

Tekući krug financiranja OpenAI-ja mogao bi se zatvoriti početkom listopada i mogao bi procijeniti tu tvrtku na vrijednost od 150 milijardi dolara. Predviđa se da će prikupiti čak 6,5 milijardi dolara od raznih investitora, izvijestio je navedeni američki list.

Iako Apple više nije uključen, druge velike tehnološke tvrtke i dalje su zainteresirane za ulaganja u OpenAI. Wall Street Journal piše da Microsoft planira uložiti milijardu dolara, dodajući time svojim prethodnim ulaganjima od 13 milijardi dolara. Nvidia također navodno razmatra udio od 100 milijuna dolara, prema pisanju Bloomberga.

Specifičnosti ulaganja još bi se mogle promijeniti tijekom nastavka pregovora. Predstavnici Applea nisu odgovorili na upite američkih medija za komentar, a glasnogovornik OpenAI-ja također je odbio dati komentar oko povvlačenja Applea iz pregovora.

Prema portalu Axios, predviđa se da će najnoviji napori OpenAI-ja u financiranju ujedno biti biti i najveća financijska procjena za tu tvrtku do sada. Tvrtka, koja je prešla iz neprofitne u profitnu, pa značajnu pozornost privukla je svojim napretkom u razvoju umjetne inteligencije.

Unatoč generiranju 300 milijuna dolara mjesečnog prihoda do kolovoza, predviđa se da će OpenAI izgubiti 5 milijardi dolara ove godine, piše The New York Times. Međutim, tvrtka očekuje da će doseći 100 milijardi dolara od prodaje do 2029. godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti