Nisu imali pojma o poljoprivredi, ali su željeli napraviti nešto posebno: "Ponekad u poduzetništvu moraš izići iz zone komfora"

Iako je bilo teško izići iz zone komfora i ispričati svoju priču, bilo je to točno ono što se moralo napraviti da bi naš proizvod nastavio svoj put, ističe Svjetlana Lenac.

Martina Čizmić | 25.11.2023. / 10:04

Svjetlana i Lovro Lenac (Foto: Nova TV)

Biti poljoprivrednik nije nimalo lak životni put. Uz to što je to prilično naporan posao, postoji cijeli niz onoga na što jednostavno nemate utjecaj - od vremenskih pojava do štetnika i bolesti koje se mogu pojaviti i uništiti cijeli urod. 

Što je onda natjeralo dvoje ljudi koji nisu imali nikakvo znanje o poljoprivredi da se odluče upravo na takav život? I ne samo da se odluče nego i da u svom naumu uspiju? Ideja i želja da očuvaju tradiciju. 

To nam je otkrila Svjetlana Lenac s OPG-a Lenac, na kojem njezin suprug Lovro i ona uzgajaju buče i stvaraju kostajničke pletenice. Oni su najbolji primjer da je moguće stvoriti proizvod koji će se temeljiti na tradiciji, a biti zanimljiv i modernim kupcima. 

Kako je sve počelo i s kakvim su se sve problemima suočavali, otkrila nam je u kratkom razgovoru.  

Kako ste se odlučili zakoračiti u svijet proizvodnje hrane? Koliko ste, kad ste odlučili krenuti u posao, zaista bili svjesni što to sve podrazumijeva? Imate li kakvog poduzetničkog iskustva ili ste učili u hodu?

Započelo je sasvim slučajno kao hobi, na početku smo samo htjeli malo popuniti kućni budžet i testirati reakcije kupaca na potpuno novi proizvod. Ali kad kreneš u poduzetništvo, nikad ne stojiš na jednom mjestu - ili ideš gore ili dolje, ako posao krene, nema stajanja. Kad smo započeli proizvodnju rezanaca od sušene buče nismo mogli ni zamisliti što to sve podrazumijeva, no to je dobro jer da smo znali što nas čeka, vjerojatno se nikad ne bismo upustili u ovu avanturu.

Iako sam poduzetnica već 20 godina (uslužni sektor – računovodstvo), cijeli život radim s poduzetnicima, iskustva u vođenju i upravljanju tvrtke imam, puno toga znam, ovo je za nas bio potpuno nepoznat teren, proizvodnja hrane jedna je od najzahtjevnijih i najosjetljivijih grana proizvodnje. Učimo u hodu, savladavamo prepreke jednu po jednu i krećemo se naprijed, čim riješimo jednu prepreku, otvore se neke nove, ali ne stojimo, krećemo se naprijed.

Startaj Hrvatska 2023: OPG Lenac rezanci od buče Startaj Hrvatska 2023: OPG Lenac rezanci od buče (Foto: Nova TV)

Tko vam je tijekom samih početaka bio najveća potpora i, ako bismo tako mogli reći, pokusni kunić? Vi sami ili ste angažirali i obitelj, prijatelje...

Na početku smo najveća podrška bili jedno drugome, zajedno smo donijeli odluku da ćemo probati sagraditi posao iz ničeg s potpuno nepoznatim proizvodom, bili smo svjesni da će to trajati dugo i da neće biti lako. Iako nam obitelj u početku nije bila oduševljena našom idejom, zbog straha od neuspjeha, kasnije su nam pružili veliku podršku. Novac nam nikad nije bio na prvom mjestu, cilj nam je bio izgraditi prepoznatljiv brend.

Koliko je dugo trebalo da usavršite recepturu? Je li bilo spektakularnih promašaja? I kako uopće odabirete okuse i namirnice koje ćete koristiti?

Sastav rezanaca nije se promijenio od prvog dana - 100 % buča iz ekološkog uzgoja, ali proces proizvodnje i dolazak do finalnog proizvoda još uvijek usavršavamo.

Na početku nismo imali ni zemlju, ni strojeve za obradu, cjelokupna prerada bila je ručna i sušili smo ih na suncu, o samoj poljoprivredi nismo baš puno znali.

Startaj Hrvatska 2023: OPG Lenac rezanci od buče Startaj Hrvatska 2023: OPG Lenac rezanci od buče (Foto: Nova TV)

Koliko se vaš proizvodni proces promijenio od samih početaka do sad? Što su vam bili problemi s kojima ste se susreli na početku i kako ste ih riješili? Radite li sve ručno ili ste ipak angažirali neko tehnološko rješenje?

Da bismo došli do vrećice rezanaca od sušene buče, morali smo svladati poljoprivrednu proizvodnju, posaditi i uzgojiti buče koje ćemo kasnije prerađivati. Svake godine novi izazov - ili poplava, ili je suša, ili divlje životinje, mali prinosi zbog ekološke poljoprivrede, nedostatak mehanizacije… Ako jedne godine pogriješimo, tek sljedeće možemo popravljati. Tako da sad imamo zemlju, mehanizaciju, sadimo na foliju, imamo jezero za navodnjavanje, vlastite strojeve, ali i dalje nas vremenski uvjeti iznenade.

Sljedeća je faza prerada, paralelno smo osmišljavali strojeve i alat kako bismo si olakšali preradu, prerada je krenula sa naše male terase i sušenja na dvorištu, danas imamo profesionalnu sušaru, prostor za preradu, stroj za guljenje, stroj za narezivanje, ostaje nam dizajnirati stroj za čišćenje buča iznutra, za koje još nemamo rješenje.

Znalo nam se dogoditi da na njivi ništa ne rodi, da nam poplava ili led unište cijeli nasad, da zbog visokih temperatura otpadnu svi cvjetovi i plodovi, a nakon cijelog dana prerade i stavljanja u sušaru znalo se dogoditi da cijela sušara propadne i da sve moramo baciti.
Svake godine svladavamo uska grla i povećavamo proizvodnju, a pri tome svaki put naučimo novu lekciju.

Na što morate posebno obratiti pozornost? Imate li neku tajnu recepturu ili tehniku koja vaše proizvode čini drukčijima od drugih?

Vjerujemo da je i dalje naš proizvod jedinstven na tržištu, iako ga često neki ljudi brkaju sa tjesteninom, ali naši rezanci nisu tjestenina, ne sadrže brašno niti išta drugo kao tjestenina, samo se pripremaju poput tjestenine. To je 100 % povrće, buča koja je osušena bez ikakvih dodataka, suha tvar čini svega 2 do 4 posto ploda buče.

Svjetlana i Lovro Lenac, Startaj Hrvatska Svjetlana i Lovro Lenac, Startaj Hrvatska - 5 (Foto: DNEVNIK.hr)

Kakve su povratne informacije od kupaca? Što kupce najviše oduševljava? Imaju li kakve zamjerke ili sugestije?

Oni koji su probali naš proizvod uglavnom su oduševljeni, posebno svestranošću namirnice i brzinom pripreme. Upravo te povratne informacije i podrška naših kupaca dali su nam vjetar u leđa i snagu da nastavimo dalje. Da nije tako, vjerojatno danas ne bismo bili gdje jesmo.

Zamjerke se uglavnom odnose na cijenu našeg proizvoda, ali to je zato što nisu upoznati s cjelokupnim procesom proizvodnje i koliko je zapravo skupo i izazovno proizvesti ovaj proizvod, iako je bilo pokušaja da nas kopiraju u ovoj proizvodnji, svi su odustali kad su uvidjeli koliko je to zapravo zahtjevno.

Svjesni smo da si određeni broj ljudi nažalost ne može priuštiti naše proizvode i zbog toga nam je izuzetno žao.

S obzirom na to da radite po vlastitoj recepturi, gdje i kako nabavljate namirnice? Surađujete li s domaćim proizvođačima?

Sirovinu za proizvodnju rezanaca proizvodimo sami od koštice do finalnog proizvoda kao certificirani ekološki proizvođači. Svojim imenom jamčimo za ono što proizvodimo i stojimo iza svake proizvedene vrećice. Od svega najbitnije nam je povjerenje kupaca koje gradimo posljednjih deset godina, a to je ono što kupac osjeti kad prezentiramo svoj proizvod.

Naravno da planiramo proširivati proizvodnju i povećavati proizvodnju sirovine, ali to planiramo raditi u kooperaciji s drugim poljoprivrednim gospodarstvima koja će također biti certificirani ekološki proizvođači pod ekološkim nadzorom.

Što za vas znači sudjelovanje u projektu "Startaj Hrvatska"?

Projekt Startaj Hrvatska za nas je bio veliki iskorak prema naprijed, u svega nekoliko mjeseci uspjeli smo napraviti stvari za koje bi nam inače trebalo bar još nekoliko godina. Iako je bilo teško izići iz zone komfora i ispričati svoju priču na Novoj TV, bilo je to točno ono što se moralo učiniti da bi naš proizvod nastavio svoj put. Ponekad u poduzetništvu moraš izići iz zone komfora i napraviti i ono što ti nije ugodno, ali je potrebno.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti