Nisu samo Google i Meta na udaru regulatora: Pod povećalom poslovanje i popularnih gaming servisa

Poljski regulator već je bio u sjedištu Sony grupe u Poljskoj i dva ureda lokalnih programera i izdavača igara te izuzeo neke dokaze koji se trenutno analiziraju.

Martina Čizmić | 20.05.2024. / 09:35

Gaming, ilustracija (Foto: Getty Images)

Europski regulatori u posljednje vrijeme pod posebnim povećalom proučavaju poslovne prakse velikih tehnoloških divova i internetskih platformi. No, poljski je regulator otišao i korak dalje, te je pokrenuo preliminarnu istragu protiv popularnih gaming platformi (Steam, PlayStation Store i drugih). 

Kako se navodi na službenim stranicama Ureda za zaštitu tržišnog natjecanja i potrošača (UOKiK), regulatori su izrazili zabrinutost zbog mogućih praksi protiv tržišnog natjecanja. Za sad je pokrenuta preliminarna istraga, a o tome hoće li se pokrenuti i puna istraga, koja bi mogla završiti visokim kaznama, ovisit će što se u preliminarnoj istrazi otkrije. 

Navode kako sumnjaju da se velike gaming platforme bave zloupotrebom dominantnog položaja na tržištu distribucije digitalnih igara, iskorištavanjem programera i nametanjem viših cijena za igrače, ograničavanjem prodaje igara na konukrentskim platformama, utječu na politiku cijena, ograničavaju pristup konkurentima i slično. 

Poljski regulator već je bio u sjedištu Sony grupe u Poljskoj i dva ureda lokalnih programera i izdavača igara te izuzeo neke dokaze koji se trenutno analiziraju. Ako ti dokazi potvrde sumnje, UOKiK bi mogao pokrenuti antimonopolske postupke i podići optužnice protiv pojedinih tvrtki.

Kako navode u objavi, subjekti za koje se utvrdi da sudjeluju u praksi protiv tržišnog natjecanja mogu biti kažnjeni sa do 10 posto svog godišnjeg prihoda, a manageri odgovorni za takve odluke kaznom do oko 470 tisuća eura.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti