Njemačka Facebooku pomrsila planove za ujedinjavanje komunikacijskih platformi?

Iako se odluka odnosi samo na područje Njemačke, mogla bi biti prvi korak u donošenju takvih i sličnih presuda na području drugih zemalja članica EU-a.

Martina Čizmić | 24.06.2020. / 09:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Njemački vrhovni sud, Bundesgerichshof, donio je odluku koja bi mogla pomrsiti planove najvećoj društvenoj mreži - Facebooku. Naime, u presudi koja je donesena početkom tjedna Facebooku je zabranjeno spajanje i dijeljenje korisničkih podataka na svojim platformama (Facebooku, WhatsAppu i Instagramu) jer na taj način zloupotrebljava svoj dominantan položaj na tržištu. Odluka se primjenjuje odmah, a Facebook se na nju može žaliti. 

WhatsApp (Foto: AFP) Zuckerberg planira veliko spajanje? Šef Facebooka mogao bi krenuti u promjenu koju će osjetiti mnogi

Iako se odluka odnosi samo na područje Njemačke, mogla bi biti prvi korak u donošenju takvih i sličnih presuda na području drugih zemalja članica EU-a, ali i diljem svijeta. To bi onda moglo poremetiti Facebookove planove za ujedinjenje svih svojih komunikacijskih platformi kako bi korisnici "lakše komunicirali međusobno, bez obzira na to koju aplikaciju koriste".

Inače, ova odluka njemačkog vrhovnog suda nije neočekivana. Već dulje vrijeme njemačka Savezna agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, nastoji onemogućiti Facebooku spajanje podataka iz njegovih aplikacija i stvaranje iscrpnih profila korisnika, koji se potom koriste za ciljano oglašavanje. Takva praksa Facebook stavlja u povoljniji položaj u odnosu na druge igrače na tržištu jer oglašivačima može ponuditi preciznije i time učinkovitije ciljanje.

Izvor: Euractiv

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti