Njemačka zabranjuje prodaju pametnih satova za djecu

Iz njemačke regulatorne agencije za telekom tržište poručili su roditeljima koji su djeci kupili pametne satove da ih odmah unište

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.11.2017. / 08:44

Djeca i pametni sat (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Društvo za zaštitu potrošača u Norveškoj nedavno je provelo testiranje pametnih satova namijenjenih djeci, a rezultati ovog testiranja šokirali su roditelje koji su svojim najmlađima nabavili smartwatch kako bi ih mogli pratiti i s njima komunicirati. Naime, u nekim su modelima pronađeni sigurnosni propusti te se pokazalo da podatke prenose i pohranjuju bez ikakve zaštite – za iskorištavanje ovih propusta dovoljno je jednostavno poznavanje hakerskih vještina tako da bi hakeri, bez znanja roditelja i djece, mogli pratiti kretanje djece, promijeniti prikaz lokacije koja se prikazuje roditeljima, a čak bi mogli komunicirati s djecom i prisluškivati ih.

Iako su kompanije u čijim su satovima pronađeni propusti objavili kako su ih već riješili ili su u postupku njihovog rješavanja, u Velikoj Britaniji sporni su modeli pametnih satova povučeni s tržišta, a Njemačka se odlučila na još radikalniji potez te su zabranili prodaju pametnih satova namijenjenih djeci. Razlog zabrane je što su, prema njemačkoj regulatornoj agenciji, ovo uređaji za špijuniranje, a iz istog su razloga ranije zabranili lutku My Friend Cayla koja se također može povezati s internetom.

Iz ove su agenciji poručili roditeljima koji su djeci kupili pametne satove da ih odmah unište, što je za BBC stručnjak za sigurnost Ken Munro opisao kao pravilo koje bi moglo promijeniti cijelo tržište IoT uređaja: Loša sigurnost pametnih uređaja često omogućava povredu privatnosti. Ovo je posebno zabrinjavajuće kada su u pitanju dječji satovi s GPS-om, što je opcija koja bi trebala povećati sigurnost djece. Dodao je kako, općenito kada su u pitanju uređaji povezani s internetom (IoT), ne postoji konkretna regulativa koja proizvođačima zabranjuje prodaju iznimno opasnih pametnih uređaja.

Iz njemačke regulatorne agencije za nadzor telekom tržišta objavili su kako su već poduzeli određene akcije protiv kompanija koje prodaju ovakve satove putem interneta, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li njihovim stopama krenuti i druge zemlje u Europi i također zabraniti prodaju pametnih satova namijenjenih djeci.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti