Njemački regulator zabranio WhatsAppu uvođenje novih pravila korištenja, iz WhatsAppa odbacuju optužbe i nastavljaju po svom

Bez povjerenja korisnika nijedan poslovni model koji se temelji na podacima ne može biti dugoročno uspješan, naglasio je Caspar.

Martina Čizmić | 13.05.2021. / 08:41

WhatsApp (Foto: Zimo)

Njemački regulator koji se bavi zaštitom osobnih podataka mogao bi poremetiti WhatsAppove planove za uvođenje novih uvjeta korištenja aplikacije. Kako su objavili, donijeli su hitnu odluku o zabrani obrade osobnih podataka WhatsAppovih korisnika jer nove uvjete korištenja smatra ilegalnima.

Podsjetimo, regulator je prošlog mjeseca u Hamburgu započeo hitnu istragu nakon što je postalo očito da će WhatsApp uvesti nova pravila i prisiliti korisnike da ih prihvate ili im uskratiti uslugu.

Ova odluka traži da se osiguraju prava i slobode milijuna korisnika diljem Njemačke koji daju svoj pristanak na uvjete korištenja, naglasio je službenik za zaštitu osobnih podataka u Hamburgu Johannes Caspar.

U objašnjenju odluke stoji kako je WhatsAppovo objašnjenje o prijenosu podataka "raštrkano na različitim mjestima u deklaraciji o zaštiti podataka", "nejasna su i teško je razaznati što se odnosi na Europu, a što na ostatak svijeta".

Njihov je sadržaj zavaravajući, a postoje i brojne zabrinjavajuće kontradikcije. I nakon detaljne analize nije vidljivo kakve su posljedice za korisnike. Dodatno, pristanak nije dan dobrovoljno, stoji u objašnjenju objavljenom na stranicama njemačkog regulatora.

Naglasili su i kako je globalna kritika novih uvjeta trebala potaknuti sve da razmisle o cijelom mehanizmu pristanka.

Bez povjerenja korisnika nijedan poslovni model koji se temelji na podacima ne može biti dugoročno uspješan, naglasio je Caspar.

Iz WhatsAppa su prokomentirali da se odluka hamburškog regulatora temelji na "temeljnom nerazumijevanju namjere i posljedica novih pravila" te kao takva nema pravnih temelja.

Kako su regulatorove tvrdnje pogrešne, odluka neće utjecati na nastavak implementacije novih pravila. Ostajemo predani pružanju sigurne i privatne komunikacije za sve, rekao je za Reuters glasnogovornik WhatsAppa.

Međutim, Caspar je istaknuo kako će iskoristiti svoj položaj i pravila koja propisuje GDPR kako bi odgodio uvođenje novih WhatsAppovih pravila i prikupljanje podataka. Također, dodao je kako će tražiti da isto postupi Europski odbor za zaštitu podataka koji objedinjuje regulatore iz svih zemalja članica.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti