Nobelova nagrada za mir dodijeljena japanskoj organizaciji koja se zalaže za zabranu nuklearnog oružja u svijetu

Ako se netko zalaže za zabranu kataklizmičkog oružja, poput nuklearnog, onda je dobitak Nobelove nagrade za mir bio samo pitanje vremena.

Hina | 11.10.2024. / 11:38

Hirošima nakon nuklearnog napada
Hirošima nakon nuklearnog napada (Foto: Afp)

Japanska organizacija preživjelih iz napada atomskim bombama na Hirošimu i Nagasaki, Nihon Hidankyo, proglašena je u petak dobitnikom Nobelove nagrade za mir, kao upozorenje zemljama koje posjeduju nuklearno oružje da ga ne upotrijebe.

 

Svjedoci jedinih dviju atomskih bombi ikada upotrebljenih u ratu, članovi skupine poznati kao Hibakusha, posvetili su život borbi za svijet bez nuklearnog oružja.

Hibakusha prima Nobelovu nagradu za mir za napore u nastojanjima da stvorimo svijet bez nuklearnog oružja i za svjedočanstva koja pokazuju zašto se nuklearno oružje nikada više ne smije upotrijebiti, objavio je Odbor za dodjelu Nobelove nagrade za mir u Oslu.

Hibakusha nam pomaže opisati neopisivo, zamišljati nezamislivo i nekako pojmiti neshvatljivu bol i patnje koje je prouzročilo nuklearno oružje, navodi Odbor.

Ne imenujući niti jednu zemlju, predsjednik odbora Joergen Watne Frydnes je upozorio zemlje koje posjeduju nuklearno oružje da ne bi smjele razmišljati o njihovoj upotrebi.

Današnje nuklearno oružje ima daleko veću razornu moć. Mogu ubiti milijune ljudi i nanijeti katastrofalnu štetu klimi. Nuklearni rat bi mogao uništiti našu civilizaciju, rekao je Frydnes i pohvalio izvanredne napore organizacije Nihon Hidankyo i druge predstavnike Hibakushe za njihov doprinos za svijet bez te prijetnje.

Nagrađeni znanstvenici Dodijeljen Nobel za kemiju: Nagrađeni su znanstvenici za rad na strukturi proteina

Dobitnici Nobelove nagrade za fiziku Postavili su temelj strojnog učenja: Nobel za fiziku dodijeljen znanstvenicima Johnu Hopfieldu i Geoffreyju Hintonu

Sljedeće će se godine obilježiti 80. godišnjica američkog nuklearnog napada na Hirošimu i Nagasaki u kolovozu 1945.

Ovo nije prvi puta da Odbor za dodjelu Nobelove nagrade za mir stavlja fokus na opasnost od nuklearnog oružja. Godine 2017. dodijelio je tu prestižnu nagradu Međunarodnoj kampanji za zabranu nuklearnog oružja (ICAN).

Nagrada će se dodijeliti na svečanosti u Oslu 10. prosinca, na godišnjicu smrti švedskog prirodoslovca Alfreda Nobela koji je nagradu oporučno ustanovio 1895.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti