Nova era planetologije: Pereseverance kreće u prikupljanje uzoraka površine Marsa i potragu za izvanzemaljskim životom

Glavni je cilj Perseveranceove misije na Mars astrobiologija, istraživanje geologije i klimatske prošlosti Marsa te postavljanje temelja za ljudsku misiju na Crveni planet.

Hina/M.Č. | 22.07.2021. / 11:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

NASA-in rover Perseverance priprema se za prikupljanje prvog uzorka stijene s Marsa, objavila je u srijedu američka svemirska agencija. Prikupljanje uzorka, što je NASA označila kao prekretnicu, počet će u iduća dva tjedna.

Na pragu smo nove ere planetologije i otkrića, rekao je NASA-in znanstvenik Thomas Zurbuchen.

I dok je Neilu Armstrongu trebalo 3 minute i 35 sekundi da uzme prve uzorke s Mjeseca, Perseveranceu će trebati puno dulje za isto na Marsu jer će naredbe o tome što treba napraviti primati sa Zemlje. Procjenjuje se da će cijeli proces uzimanja uzorak trajati oko 11 dana te uključivati korištenje cijelog niza znanstvenih instrumenata. 

Predviđeno je da uzorke prikuplja dva metra dugom robotskom rukom. Dio uzoraka Perseverance će analizirati odmah pomoću uređaja koji se nalaze na njemu, a koji će analizirati organske i kemijske spojeve uzoraka. Također, napravit će cijeli niz fotografija, videa i rendgenskih snimaka te spektroskopsku analizu. Drugi dio uzoraka bit će pohranjen u posebne spremnike te će ih analizirati znanstvenici po njihovu povratku na Zemlju.

Neće svaki uzorak koji Perseverance prikupi biti dio potrage za životom i ne očekujemo da će prvi uzorak pružiti konačne dokaze o postojanju ili nepostojanju života, napominje znanstvenik Ken Farley s Caltecha. Dodaje kako kamenje koje će Perseverance prikupljati nije baš najbolja površina za očuvanje ostataka organskog materijala koji su se možda nalazili na Marsu u vrijeme kad je nastajao krater Jezero.

Podsjetio je kako je glavni cilj Perseveranceove misije na Mars astrobiologija, istraživanje geologije i klimatske prošlosti Marsa te postavljanje temelja za ljudsku misiju na Crveni planet.

Kada i kako će točno sonda biti vraćena na Zemlju, još nije isplanirano.

Naknadne NASA-ine misije koje se trenutačno razvijaju s Europskom svemirskom agencijom poslat će svemirske letjelice na Mars kako bi sakupile zapečaćene uzorke i vratile ih na Zemlju.

Perseverance je rizično sletio na Mars krajem veljače. Razvoj i konstrukcija rovera stajali su oko 2,5 milijardi dolara i trajali osam godina.

Rover traži tragove ranijeg života mikroba na Crvenom planetu i istražuje njegovu geologiju i klimu.

Na Mars je s roverom dovezen i mini helikopter. Sredinom travnja poletio je na Marsu, što je bio prvi let na drugom planetu.

Od tada je helikopter Ingenuity izvršio devet letova i produžena je njegova prvotna 30-dnevna misija.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti