Nove loše vijesti za TikTok: Zabranjen je na službenim telefonima vlade jedne europske države

Zaposlenici belgijske savezne vlade više neće smjeti na svojim službenim mobitelima koristiti videoaplikaciju TikTok koji je u vlasništvu Kineza, rekao je u petak belgijski premijer Alexander De Croo.

Hina | 11.03.2023. / 08:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

De Croo je pojasnio da je belgijsko vijeće za nacionalnu sigurnost upozorilo na rizike povezane s velikom količinom podataka koje prikuplja TikTok, a u vlasništvu je kineske tvrtke ByteDance te na činjenicu da je tvrtka dužna surađivati s kineskim obavještajnim službama.

To je realnost i zbog toga je logično da se zabrani korištenje TikToka na pametnim telefonima koje osigurava savezna vlada. Na prvom je mjestu sigurnost informacija, kazao je.

TikTok je na takvu odluku reagirao priopćenjem u kojemu stoji da je njome razočaran i da se temelji na "fundamentalno pogrešnim informacijama".

Slika nije dostupna Hoće li SAD zabraniti jednu od najpopularnijih društvenih mreža?

Društvena mreža TikTok - 2 TikTok izbačen sa službenih uređaja u Europskoj komisiji

Tvrtka je objavila da korisničke podatke pohranjuje u Sjedinjenim Državama i u Singapuru te da gradi podatkovne centre u Europi.

Kineska vlada ne može prisiliti ostale suverene nacije da dijele podatke koji su pohranjeni na njihovu teritoriju, rekao je glasnogovornik tvrtke.

Europska komisija i Europski parlament prošli su mjesec zabranili korištenje TikToka na pametnim telefonima svojega osoblja, zabrinuti zbog mogućnosti da kineska vlada može prikupljati podatke korisnika ili promovirati svoje interese.

Peking čitavo vrijeme negira da ima takve nakane.

I belgijska flamanska regionalna vlada u četvrtak je objavila da će ograničiti pristup TikToku na telefonima svojih zaposlenika, a De Croo je pozvao i ostale regionalne vlade na primjenu istih pravila. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti