Novi problemi: SAD preporučio privremeno zaustavljanje korištenja cjepiva Johnson&Johnson

Hrvatska je naručila 900 tisuća doza tog cjepiva, koje bi trebalo biti isporučeno ovog tjedna.

Hina | 13.04.2021. / 14:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američke zdravstvene agencije preporučile su u utorak privremeni prekid cijepljenja protiv COVID-19 cjepivom Johnson&Johnsona nakon što se kod šest osoba razvio rijetki poremećaj, koji uključuje krvne ugruške.

Svih šestero cijepljenih s nuspojavama su žene u dobi između 18 i 48 godina. Cijepljenje Johnson&Johnsonom provodi se samo jednom dozom. Simptomi su se pojavili šest do 13 dana nakon cijepljenja. U svim slučajevima je došlo do cerebralne venske sinusne tromboze (CVST) i trombocitopenije (manjak krvnih pločica - trombocita). CDC i FDA navode kako je takav ishod nakon cijepljenja ekstremno rijedak.

Jedna je žena umrla, a jedna je u teškom stanju hospitalizirana u Nebraski, objavio je New York Times.

Savjetnički odbor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sastat će se u srijedu kako bi pregledao slučajeve povezane s cjepivom Johnsona&Johnsona, dok će Agencija za hranu i lijekove (FDA) pregledati analizu, poručile su te dvije agencije zajedničkim priopćenjem.

Slika nije dostupna Johnson & Johnson greškom upropastio 15 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa, dovoljno da se čitava Hrvatska procijepi gotovo četiri puta

Slika nije dostupna WHO preporučio korištenje cjepiva Johnson & Johnson u zemljama u kojima prevladavaju zaraznije varijante koronavirusa

Cijena dionice Johnson&Johnsona pala je za tri posto.

Američka Agencija za hranu i lijekove, Johnson&Johnson i Centar za prevenciju i kontrolu bolesti za sada nisu odgovorili na Reutersov upit.

Potez američkih regulatora uslijedio je manje od tjedan dana nakon što je europski regulator za lijekove rekao da pregledava slučajeve razvijanja krvnih ugrušaka kod četiri osobe u SAD-u koje su primile to cjepivo.

Slika nije dostupna Zbog rijetkih krvnih ugrušaka EMA istražuje i cjepivo Johnson&Johnson, u Hrvatsku bi prve doze trebale stići sljedeći tjedan

Slika nije dostupna Malo dobrih vijesti: Beroš objavio da 14. travnja u Hrvatsku stiže i cjepivo tvrtke Johnson&Johnson

Do 12. travnja je ubrizgano preko 6, 8 milijuna doza cjepiva Johnsona&Johnsona u SAD-u, a isporuka cjepiva Europskoj uniji započela je u ponedjeljak te bi do kraja lipnja trebala sporučiti 50 do 55 milijuna doza. Hrvatska je rezervirala 900.000 doza toga cjepiva. Australija trenutačno ne planira dodati J&J-ovo cjepivo protiv koronavirusa u svoj imunizacijski program, priopćile su vlasti u utorak. Ta zemlja odustaje od nabave cjepiva koja su potencijalno povezana sa slučajevima pojave krvnih ugrušaka.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti