Novi 'Ruđer' za jače partnerstvo s gospodarstvom uz pomoć fondova EU

Na Institutu se trenutno provodi oko 300 kompetitivnih znanstvenih domaćih i međunarodnih projekata, te brojni istraživački projekti poput Obzor 2020 programa Europske komisije i projekata financiranih iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF).

Martina Čizmić | 20.10.2021. / 11:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak posjetila je Institut Ruđer Bošković (IRB) gdje se, povodom uspješne provedbe europskih projekata sastala s ravnateljem Instituta dr. sc. Davidom M. Smithom. Ministrici su predstavljeni i istraživačko-razvojni projekti financirani u sklopu Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF), koje Institut provodi u suradnji s tvrtkama na razvoju novih proizvoda i tehnologija, te Znanstveni centar izvrsnosti za bioprospecting mora (BioProCro).

Slika nije dostupna Na IRB-u otvoren Laboratorij za procjenu biološkog potencijala supstanci iz mora i slatkih voda

Ovom prilikom pohvaljujem sve aktivnosti koje su do sada provedene na Institut Ruđer Bošković . Institut se zaista u ovom razdoblju nametnuo kao najveći istraživački institut u Republici Hrvatskoj (RH) i pravi primjer spone između gospodarstva i znanosti, provodeći kvalitetne projekte uz izvrsnu suradnju s gospodarskim sektorom što nam je itekako važno. U idućem financijskom razdoblju oko 8,8 milijardi kuna izdvojeno je upravo za Prioritet koji glasi 'Jačanje gospodarstva ulaganjem u istraživanje i inovacije, podupiranjem poslovne konkurentnosti, digitalizacije i razvojem vještina za pametnu specijalizaciju' i veselim se novim kvalitetnim projektima kako Instituta Ruđer Bošković, tako i ostalih znanstveno-istraživačkih instituta koji će zasigurno doprinijeti gospodarskom rastu Republike Hrvatske, istaknula je ministrica Tramišak.

Kako se razdoblje realizacije i provedbe projekata ugovorenih u okviru razdoblja 2014. - 2020. bliži kraju, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) obilazi ugovorene projekte velikog značaja za RH kako bi pokušali dinamizirati aktivnosti te što je moguće više toga završiti u naredne dvije godine.

Otvorenje Centra izvrsnosti BioProCro (Foto: IRB) Otvoren novouređeni Centar izvrsnosti za Bioprospecting mora BioProCro

Ministrica Tramišak je obišla Znanstveni centar izvrsnosti za bioprospecting mora – BioProCro gdje se upoznala s aktivnostima i istraživanjima centra. Riječ je o centru koji, u svrhu provođenja interdisciplinarnih istraživanja u području biotehnologije mora, okuplja međunarodno priznate istraživačke grupe u području biotehnologije, kemije, farmakologije, mikrobiologije, procesnog inženjerstva i ekologije. Cilj je ovih istraživanja dobiti biološki aktivne molekule iz mora koje imaju poželjna svojstava za primjenu u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. U tom dijelu, znanstvenici IRB-a već imaju uspostavljenu suradnju s nekoliko tvrtki, primjerice na razvoju superhrane temeljene na mikroalgama.

Posebno su predstavljeni istraživačko-razvojni projekti (IRI), financirani u sklopu programa ESIF, koje Institut provodi u suradnji s tvrtkama na razvoju novih proizvoda i tehnologija. Riječ je o projektima koji su fokusirani na inovacijsku komponentu istraživanja s vrlo konkretnom primjenom, poput projekta kojeg IRB provodi u partnerstvu s Belupom na razvoju novih formulacija kliničke prehrane, kao i Cedevitom na razvoju obroka nove generacije. Tu je i projekt analize proteina za primjenu u biomedicini i biotehnološkoj industriji, dok u području zaštite okoliša u partnerstvu s tvrtkama IRB razvija brze i komercijalne testove za analizu kvalitete vode, primjenu umjetne inteligencije za nadzor kvalitete voda ili pak razvoj novih materijala od prirodnih vlakana te održivih ambalaža.

Institut Ruđer Bošković do sada u sklopu programa IRI, ima deset ugovorenih projekata ukupne vrijednosti preko 37 milijuna kuna. Ovakvi projekti ključni su u procesu jačanja konkurentnosti Hrvatske kroz inovacije i nove proizvode te potvrđuju kako se konkurentno gospodarstvo utemeljeno na inovativnim proizvodima može ostvariti isključivo sustavnom politikom uz usmjeravanje financiranja u obrazovanje, znanost i gospodarstvo, rekao je ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) ulaže velike napore da se maksimalno iskoriste sredstva koja su nam na raspolaganju iz europskih fondova, posebice ESIF-a. Postignutim rezultatima Institut Ruđer Bošković višestruko se dokazao kao vrijedan partner koji ima potrebno znanje, ljudske resurse i istraživačke kapacitete. Kao potvrda ovoj tvrdnji, prošle godine IRB je potpisao ugovor za kapitalni projekt O-ZIP. Vjerujem da ćemo u partnerskom odnosu s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te MRRFEU-om, nastaviti uspješno koristi sredstava iz fondova EU koja su nam na raspolaganju za stvaranje izvrsne znanosti, novih tehnologija i konkurentnog gospodarstva, istaknuo je dr. Smith.

Na Institutu se trenutno provodi oko 300 kompetitivnih znanstvenih domaćih i međunarodnih projekata, te brojni istraživački projekti poput Obzor 2020 programa Europske komisije i projekata financiranih iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF). Od početka provedbe programa OBZOR 2020, Institut je ostvario 37 projekata ugovorne vrijednosti 16,1 milijuna EUR, dok je u sklopu ESIF programa, IRB ostvario portfelj od 43 projekta vrijedna preko 22 milijuna EUR. Povrh toga, prošle godine Institut je potpisao ugovor za kapitalni projekt IRB-a Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu (O-ZIP), vrijedan 72 milijuna EUR, koji je četvrti projekt po veličini financiranja iz ESIF programa u RH. Ovo ulaganje u infrastrukturu Instituta omogućuje ruđerovcima da nakon 70 godina dobiju vrhunski opremljene laboratorije usporedive s laboratorijima u vodećim istraživačkim institutima u EU-u.

Predstavljanje BioProCro projekta (Foto: IRB) Na IRB-u predstavljen 37 milijuna kuna vrijedan projekt „BioProspecting Jadranskog mora“

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti