Novih četvero astronauta uspješno lansirano u svemir raketom SpaceX-a

SpaceX lansirna raketa, koju čini dvostupanjska raketa Falcon 9, s kapsulom Crew Dragon na vrhu, nazvanom Freedom, poletjela je s četveročlanom posadom jutros u 03.52 sati po lokalnom vremenu iz NASA-ina Svemirskog centra Kennedy na floridskom Cape Canaveralu.

Hina | 27.04.2022. / 12:25

Lansiranje SpacX rakete s posadom
Lansiranje SpacX rakete s posadom (Foto: Afp)

Tvrtka SpaceX lansirala je u srijedu u orbitu raketu s još četiri astronauta na letu do Međunarodne svemirske stanice (ISS) u suradnji s NASA-om, a među njima su liječnik, koji je postao i "svemirski šetač" te geologinja specijalizirana za klizišta na Marsu.

SpaceX lansirna raketa, koju čini dvostupanjska raketa Falcon 9, s kapsulom Crew Dragon na vrhu, nazvanom Freedom, poletjela je s četveročlanom posadom jutros u 03.52 sati po lokalnom vremenu iz NASA-ina Svemirskog centra Kennedy na floridskom Cape Canaveralu.

Bude li se sve odvijalo po planu, troje američkih astronauta i članica posade Europske svemirske agencije (ESA) iz Italije, do svemirske stanice će stići nakon 17-satnog leta na koju će pristati u četvrtak oko 20:15 po istočnome ljetnom vremenu (00.15 GMT).

Ondje će započeti svoju šestomjesečnu znanstvenu misiju u orbiti oko 420 km iznad Zemlje.

Posadu misije (Crew-4) čine Jessica Watkins, Robert Hines, Kjell Lindgren i Samantha Cristoforetti iz Europske svemirske agencije.

U posljednje dvije godine SpaceX je šest puta poslao posadu na ISS.

Raznolika posada

Zapovjednik posade je dr. Kjell Lindgren (49) liječnik, specijalist hitne medicine, kojemu je ovo drugo putovanje na ISS. Godine 2015. u orbiti je proveo orbiti 141 dan.

Tijekom te ekspedicije izveo je dvije svemirske šetnje, a sudjelovao je i u više od stotinu znanstvenih projekata.

Pilot uglavnom automatiziranog leta je astronaut početnik Bob Hines (47). On je pilot američkoga ratnog zrakoplovstva i instruktor koji je prikupio više od 3500 sati letenja u 50 tipova zrakoplova i obavio 76 borbenih misija.

Na prvome svemirskom letu je i Jessica Watkins (33), geologinja koja je doktorirala na procesima koji stoje iza velikih klizišta na Marsu i Zemlji.

Watkins je prva Afroamerikanka koja se pridružuje dugotrajnoj misiji na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Četvrta članica posade je Talijanka Samantha Cristoforetti (45), astronautkinja ESA-e i pilotkinja mlaznjaka talijanskoga ratnog zrakoplovstva kojoj je ovo drugi let do ISS-a. Ona će preuzeti zapovjedništvo nad operacijama ISS-a tijekom šestomjesečnog boravka tima na postaji. Bit će prva Europljanka u toj ulozi.

Jutrošnje lansiranje uslijedilo je manje od dva dana nakon što se prvi u potpunosti privatni tim astronauta koji je dosad letio na ISS sigurno u ponedjeljak spustio u Atlantik blizu obala Floride u kapsuli "Crew Dragon" tvrtke "SpaceX", završivši dvotjednu znanstvenu misiju koja je ocijenjena kao prekretnica u komercijalnim svemirskim letovima. Misija je realizirana u organizaciji privatne tvrtke Axiom Space sa sjedištem u Houstonu.

Međunarodna posada od najmanje sedam ljudi obično živi i radi na ISS-u dok se međunarodna svemirska postaja kreće brzinom od 8 km u sekundi, kružeći oko Zemlje.

Mikrogravitacijsko okruženje stanice za znanstvenike je jedinstven laboratorij u kojemu mogu izvoditi posebno osmišljene eksperimente, od mehanike fluida i izgaranja do rasta i starenja stanica.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti