Nvidia na krilima umjetne inteligencije bilježi izvrsne rezultate

Nvidia je nadmašila tržišnom vrijednošću vlasnika Googlea Alphabet i zauzela treće mjesto na američkoj ljestvici, iza Microsofta i Applea.

Hina | 21.02.2024. / 09:13

Nvidia
Nvidia (Foto: Afp)

 Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, ponajviše u sektoru proizvođača čipova, što je posljedica pritiska na dionicu Nvidie uoči objave njezinih kvartalnih poslovnih rezultata.

Dow Jones oslabio je 0,17 posto, na 38.563 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,60 posto, na 4.975 bodova, a Nasdaq indeks 0,92 posto, na 15.630 bodova.

Kako se u SAD-u u ponedjeljak zbog praznika nije radilo, radni je tjedan započeo u utorak, i to padom indeksa. Najviše su, u prosjeku 1,6 posto, pale cijene dionica u sektoru proizvođača čipova, što je ponajviše posljedica pada cijene Nvidie za 4,3 posto.

Ta je dionica pod pritiskom jer će u srijedu nakon zatvaranja tržišta Nvidia objaviti kvartalne poslovne rezultate, koji će pokazati je li opravdan snažan rast vrijednosti te kompanije u posljednjih godinu dana, za gotovo tri puta.

Podsjetimo, Nvidia je nadmašila tržišnom vrijednošću vlasnika Googlea Alphabet i zauzela treće mjesto na američkoj ljestvici, iza Microsofta i Applea.

Nvidijina tržišna kapitalizacija porasla je prošlog tjedna na 1,83 bilijuna dolara, potaknuta snažnom potražnjom za čipovima za servere s umjetnom inteligencijom (AI). Alphabetova kapitalizacija iznosila je pak 1,82 bilijuna dolara.

Samo u ovoj godini cijena Nvidijine dionice poskočila je zahvaljujući procvatu umjetne inteligencije za 49 posto. U 2023. više je nego utrostručena. Kompanija proizvodi čipove za servere s AI-jem koje koriste softverske tvrtke i pružatelji usluga u oblaku.

Nvidijini H100 čipovi tražena su roba među vodećim akterima u sektoru generativne umjetne inteligencije. Prema tvrtki za financijske usluge DA Davidson, Microsoft i Meta potrošili su lani na njih po 4,5 milijarde dolara.

Prije procvata AI-ja Nvidia je bila poznata po grafičkim karticama za računala za igrice.

I dok je tehnološki sektor jučer bio pod pritiskom, porasle su cijene dionica u trgovačkom sektoru, u prosjeku za 1,1 posto. To se ponajviše zahvaljuje rastu cijene dionice Walmarta na rekordne razine, nakon što je taj trgovački lanac poboljšao procjene poslovnih rezultata u tekućoj fiskalnoj godini i povećao godišnju dividendu za devet posto.

Nakon snažnog rasta na početku godine, na Wall Streetu se posljednjih tjedana trguje oprezno jer su zbog još uvijek visoke inflacije splasnule nade da će američka središnja banka u ovoj godini agresivno smanjiti kamatne stope.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,12 posto, na 7.719 bodova, a frankfurtski DAX 0,14 posto, na 17.068 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,34 posto, na 7.795 bodova.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti