Objavljene informacije o projektu P92, novoj društvenoj mreži koju priprema Zuckerberg

Glasine o ovoj mreži kruže još od prošle godine, a sada su ih potvrdili i iz Zuckerbergove kompanije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.03.2023. / 10:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon Muskova preuzimanja Twittera, pojavilo se nekoliko starih, ali i novih konkurenata ovoj društvenoj mreži, no čini se kako najveći i najozbiljniji konkurent tek stiže i posebno je zanimljivo tko ga razvija. Naime, na društvenoj mreži koja će primarno omogućiti tekstualne objave trenutačno radi - Meta.

Slika nije dostupna Najveća konkurencija Muskovoj mreži? Stiže Bluesky, društvena mreža jednog od suosnivača i bivšeg CEO-a Twittera

Kompanija čije društvene mreže i platforme za komunikaciju (Facebook, Instagram, Messenger i WhatsApp) koriste milijarde ljudi, sada priprema novu društvenu mrežu s kojom želi uzeti dio korisnika Twitteru. Prema izvorima upoznatim sa situacijom, projekt kodnog imena P92 razvija se kao posebna aplikacija na koju bi se korisnici prijavljivali koristeći svoje podatke s Instagrama. Također, za taj projekt zadužen je upravo prvi čovjek Instagrama Adam Mosseri.

Da zaista rade na takvoj platformi potvrdili su i iz Mete. Na medijske upite odgovorili su kako istražuju posebnu decentraliziranu društvenu mrežu za dijeljenje tekstualnog sadržaja te su naglasili kako na tržištu postoji mjesto za “odvojene prostore” u kojima kreatori i javne osobe mogu dijeliti informacije o svojim interesima. Za sve one koji malo bolje prate situaciju u Meti i oko Instagrama, ove vijesti i nisu iznenađenje jer se o sličnoj stvari govorilo još krajem prošle godine.

Naime, mediji su tada objavili kako su zaposlenici Mete na zatvorenim sastancima razgovarali o platformi fokusiranoj na tekstualne objave koju bi Meta mogla razviti unutar Instagrama ili kao odvojenu aplikaciju, ali koja će biti izgrađena na Instagramovoj tehnologiji. Posljednje glasine govore kako je prevladala struja koja se zalaže za drugu opciju, odnosno odvojenu aplikaciju.

Društvene mreže - 2 Hoće li se doista ugasiti Facebook i Instagram u Europi? Stručnjak poručuje: "Riječ je o nekakvim ratovima i igrama"

S obzirom na to da su iz Mete komentirali kako trenutačno još “istražuju” razvoj takve aplikacije, nije poznato jesu li već krenuli s njenim razvojem ili je sve i dalje u fazi planiranja, a također postoji mogućnost da bi Zuckerberg na kraju od nje mogao i odustati.

Izvor: Engadget

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti