Najveća konkurencija Muskovoj mreži? Stiže Bluesky, društvena mreža jednog od suosnivača i bivšeg CEO-a Twittera

Ova je mreža na početku dostupna u beta verziji i samo korisnicima s pozivnicom. Oni će je moći preuzeti s App Storea.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.03.2023. / 09:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije četiri godine jedan od osnivača Twittera i bivši CEO tvrtke Jack Dorsey pokrenuo je decentraliziranu društvenu mrežu Bluesky koju je tada zamislio kao ekstenziju samog Twittera. Njegova ideja bila je napraviti aplikaciju baziranu na decentraliziranom protokolu kojoj bi na prvom mjestu bila sigurnost i privatnost podataka. Umjesto da tim podacima, kao što je danas, upravljaju velike tehnološke tvrtke, njih bi kontrolirali sami korisnici, a također bi bili sigurni od utjecaja država.

Steve Davis Radoholičar koji je s bebom spavao u uredu Twittera: Je li ovo potencijalni Muskov nasljednik

S vremenom su se putevi Twittera i Blueskya razišli te je ovo postala potpuno neovisna platforma, a kada je Musk preuzeo Twitter, Dorsey se fokusirao na svoju aplikaciju. Kako izgleda sama aplikacija i kakve sve opcije donosi, dio korisnika može isprobati već sada. Kažemo dio, jer je za početak lansirana njena testna verzija koja je dostupna samo uz pozivnicu.

Korisnici koji dobiju pozivnicu moći će preuzeti Dorseyjevu aplikaciju s Appleove mobilne trgovine aplikacija, a svi koji su zainteresirani za Bluesky putem njihove aplikacije mogu se prijaviti na listu čekanja kako bi, kada se testiranje proširi, mogli dobiti pristup društvenoj mreži.

Što se sučelja tiče, ono je slično Twitterovom, kao što su i same njene mogućnosti i opcije prilično slične - npr. umjesto “what’s happening” u prostoru za status stoji “what’s up”, objave će biti raspoređene pod “posts” i “posts and replies” itd. Razlika između ove dvije društvene mreže, prema Dorseyu, jest u tome što Bluesky želi smanjiti količinu moći koju ima Twitter, a koja se odražava prilikom upravljanja platformom i sadržajem, odnosno zabranom sadržaja i korisnika. Pri tome je još 2021. godine kao primjer naveo izbacivanje Donalda Trumpa s Twittera te se još tada pitao je li to dobar potez.

Mastodon Raste popularnost društvene mreže koju mnogi smatraju alternativom Twitteru

Put do uspjeha Dorseyjeve aplikacije neće biti jednostavan jer su se, od Muskova preuzimanja Twittera, na tržištu pojavile nove društvene mreže (ili su neke postojeće stekle veću popularnost) poput Mastodona i Posta, no usprkos svim turbulencijama oko Twittera te najavama nekih korisnika kako će napustiti tu mrežu, čini se kako većina njih tvita kao i prije nego je ova mreža promijenila vlasnika pa je pitanje treba li njima uopće nova platforma.

Izvor: Gizmodo
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti