Osnivač Twittera razvija novu aplikaciju koja će konkurirati i samom Twitteru

Bluesky je aplikacija napravljena na “decentraliziranom protokolu” čiji su korisnički podaci biti sigurni od utjecaja država i koje će kontrolirati isključivo korisnici.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.10.2022. / 08:08

Jack Dorsey (Foto: AFP)

Budućnost Twittera i dalje je upitna. Elon Musk konstantno mijenja mišljenja, pokušava pronaći legalne načine kako bi se izvadio iz Twitterove mreže u koju se upleo te bi uskoro trebali saznati kako će se ta situacija rasplesti. No kakva god bila sudbina Twittera, čini se kako bi ta društvena mreža uskoro mogla dobiti novu konkurenciju koja je prilično zanimljiva.

NFT Kakva promašena investicija: Platio prvi tvit skoro 3 milijuna dolara, a sad ga može prodati za - 132 dolara

Naime, riječ je o aplikaciji Bluesky čije je testiranje počelo nedavno i čije lansiranje očekujemo uskoro, a posebno je zanimljiva jer je njen razvoj počeo unutar samog Twittera. Naime, još prije pandemije unutar Twittera pokrenuta je posebna platforma u kojoj sam Twitter nema nikakav udio, već je ona u posjedu developera koji je razvijaju i koji su udruženi u neprofitnu inicijativu. Veliku ulogu u njenom razvoju ima i jedan od osnivača Twittera i dugogodišnji CEO Jack Dorsey.

Bluesky je aplikacija napravljena na “decentraliziranom protokolu” čiji bi korisnički podaci trebali biti sigurni od utjecaja država i koje će kontrolirati isključivo korisnici, umjesto korporacija koje ih komercijaliziraju. Ekipa koja razvija ovu društvenu mrežu hvali njen potencijal te smatraju da bi mogla napraviti disrupciju na tržištu podataka koje je teško više bilijuna dolara. Protokol koji razvijaju integrira ideje decentraliziranih tehnologija u jednostavnu, brzu i otvorenu mrežu.

Također, plan je da bi korisnici mogli prebacivati svoje osobne podatke između različitih platformi te se s tim računom prijavljivati u postojeće društvene mreže poput Twittera, Facebooka itd. tako da se napravi jedan interoperabilan ekosustav društvenih mreža. Pri tome treba naglasiti da te mreže i aplikacije neće imati kontrolu nad podacima korisnika BluSkyja, što bi trebala biti garancija privatnosti i sigurnosti za korisnike i njihove podatke.

Slika nije dostupna Napokon je službeno: Twitter počeo s testiranjem uređivanja tvitova

S brojnim online servisima i društvenim mrežama korisnici su navikli kako je njihovo korištenje besplatno, no u zamjenu za to korištenje, tvrtkama daju pristup njihovim podacima koje onda one na različite načine (najčešće kroz oglašavanje) onda unovčavaju.

Dorsey naglašava kako razvoj ovog projekta mora biti transparentan te da aplikacija ne smije biti u vlasništvu niti jedne privatne korporacije, već treba biti bazirana na decentraliziranim principima interneta. Aplikacija bi trebala konkurirati svim postojećim društvenim mrežama, uključujući i “njegov” Twitter koji bi također mogao koristiti temeljnu strukturu protokola koji razvijaju.

Izvor: Yahoo News

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti